Dijkgraaf: prijsbeleid en wetgeving effectief, convenanten niet

Remi Poppe heeft slechts de lagere school en enkele jaren tuinbouwonderwijs gevolgd, maar hij voelde in 1996 al haarfijn aan dat convenanten (= vrijwillige afspraken tussen overheid en bedrijfsleven) vooral goed zijn voor de PR van bedrijven, maar weinig zoden aan de dijk zetten. Veertien jaar later heeft de econometrist Elbert Dijkgraaf bewezen dat Remi het bij het juiste eind had.

Remi Poppe
Poppe haalt veertien jaar na dato zijn gelijk

Dijkgraaf lichtte tijdens het PEGO-congres van afgelopen donderdag zijn studie Effectiviteit convenanten energiebeleid toe. Hij vergeleek daartoe macrogegevens over de relatie tussen het gebruik van convenanten en energiebesparing in 24 OESO -landen.

Zijn belangrijkste twee conclusies: Er is geen bewijs gevonden dat convenanten een significant effect hebben op de energie-intensiteit, de CO2 emissies en het aandeel hernieuwbare energie.Het beste alternatief is het verhogen van de energieprijzen via belastingen wat vaak wel een significant effect heeft. Regelgeving is in een beperkt deel van de gevallen effectief, vooral voor hernieuware energie, maar ook op totaalniveau en voor de sector transport. Voor industrie en huishoudens/overheid is geen effect waarneembaar.

Dijkgraaf geeft aan het eind van zijn studie nog een goed advies voor overheden die convenanten tóch niet willen afzweren: neem nooit zelf het initiatief, maar dreig juist met wetgeving te komen of een stevige belasting in te voeren. Op dat moment moet het bedrijfsleven het achterste van de tong laten zien als ze dit grote leed willen afwenden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: