Irak-Hamer

mariettehamerNiet één interruptie pleegde Mariëtte Hamer tijdens de eerste termijn van het kabinet, die pak hem beet een uur of vier duurde. Toen Halsema aan het slot informeerde wat er aan de hand was verklaarde Hamer dat Halsema en Pechtold al alle vragen gesteld hadden die er te bedenken waren. Hamer bleef zitten.

Maar aan het eind van de tweede termijn deed Hamer toch nog even dapper. Ze had de minister-president verzocht om nogmaals te verklaren dat het kabinet de feiten zoals gepresenteerd door de commissie Davids ongeclausuleerd accepteert. Dat was al gebeurd in de brief aan de Kamer, dus informeerde Agnes Kant wat ze daarmee bedoelde. Of ze vond dat het kabinet daarmee ook de conclusies van Davids zou overnemen. “Die vormen een geheel met het feitenrelaas, dus ja”, begon Hamer, om vervolgens na een dodelijke blik uit vak K acuut weer terug te krabbelen. De muis had slechts even gebruld. De oppositie moest haar geen woorden in de mond leggen.

Lees morgen (vandaag) het ongecorrigeerd stenogram!

UPDATE 17-2, 15:21
Ik heb het stenogram er nog even op nageslagen:

Mevrouw Kant (SP):
U vraagt van de minister-president om de feiten te onderschrijven. Dat is niks nieuws, want dat is al gebeurd. De vraag van vandaag was natuurlijk of de conclusies ook worden onderschreven. Die vraagt stelt u niet. Vindt u dat de minister-president de conclusies van de commissie-Davids moet onderschrijven?

Mevrouw Hamer (PvdA):
Dat doe je toch als je de feitelijke gang van zaken accepteert? Ik zie het verschil niet, mevrouw Kant. [PJ: … woeste blik MP …]

Mevrouw Kant (SP):
Oho. Ik zie het verschil wel, want ik heb deze minister-president vandaag geen enkele conclusie horen onderschrijven, terwijl wij daar allemaal heel veel om hebben gevraagd. Dus niet alleen de feiten, maar ook de hele trits van conclusies moet deze minister-president onderschrijven?

Mevrouw Hamer (PvdA):
Ik houd het bij mijn eigen woorden, mevrouw Kant.

Mevrouw Kant (SP):
U zei net ja! Dan moet u nu niet terugkrabbelen. Ja is ja. Okè, ik ben heel benieuwd of de minister-president dat nog gaat doen, want daar moet hij nog aan beginnen. Ik ben benieuwd.

Mevrouw Hamer (PvdA):
Wat ik de minister-president heb gevraagd €¦

Mevrouw Kant (SP):
Dan beginnen wij gewoon helemaal van voren af aan, volgens mij.

Mevrouw Hamer (PvdA):
Dat gaan wij echt niet doen. Mevrouw Kant maakt het nu wel heel groot. Wij hebben een heel lang debat gevoerd met daarin vragen van mevrouw Halsema en de heer Pechtold met name op het punt van de informatievoorziening. Daarom vraag ik om een herbevestiging: klopt mijn beeld — want ik heb er ook een conclusie bij gegeven — dat de feitelijke gang van zaken van de commissie-Davids aan het einde van deze avond nog steeds wordt geaccepteerd? Dat is wat ik vraag en meer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: