Provincies willen geen geld meer lenen aan Tennet

De provincies Noord Brabant, Limburg, Overijssel en Groningen en de gemeenten Den Bosch en Tilburg willen geen geld meer lenen aan landelijk Netbeheerder Tennet. Tennet zit dringend verlegen om extra kapitaal door komende investeringen in de uitbreiding van Nederlandse elektriciteitsnetten, maar óók door de overname van een Duits hoogspanningsnetwerk. En dat laatste is de provincies en gemeenten in het verkeerde keelgat geschoten.

hoogspanning

Tennet heeft tot 2017 €3 miljard nodig, waarvan ze €1 miljard hoopte op te halen bij genoemde overheden, die vorig jaar gecasht hebben met de verkoop van energiebedrijf Essent. De lagere overheden zijn echter geschrokken van de overname van het Duitse Transpower door Tennet, tot dusver een degelijk publiek netwerkbedrijf, dat zich verre hield van riskante avonturen.

De SP heeft vorig jaar november zich als enige tegen de overname uitgesproken. Nederlandse publieke bedrijven dienen zich verre te houden van dit soort activiteiten. Rijkswaterstaat neemt toch ook niet het Duitse autobahnennet over? Tot mijn stomme verbazing zien de andere energiewoordvoerders, van VVD en PVV tot PvdA en GroenLinks, hier geen enkel probleem.

Ik heb naar aanleiding van het bericht in het Financiëele Dagblad van afgelopen zaterdag inmiddels mondelinge vragen aangemeld voor de ministers Bos (staatsdeelnemingen) en Van der Hoeven (energie).

UPDATE 20-1
Het Financieele Dagblad meldt dat de Belgische publieke beheerder van het hoogspanningsnet Elia belangstelling heeft om de hoogspanningsnetten van Vattenfall in het oosten van Duitsland over te nemen. Elia zou als de overname slaagt met Tennet willen samenwerken op de Duitse markt. Het openingsbod van €515 miljoen is overigens afgewezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: