Barendrecht-Bergen-Tennet

Helaas: terwijl ik in de plenaire zaal mijn amendementen over de wet op de huurcommissies verdedigde, debatteerde de commissie Economische Zaken met minister Van der Hoeven over de ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht, de ondergrondse gasopslag bij Bergen (NH) en de overname van het Duitse Hoogspanningsnet van E.on/Transpower door TenneT. Gelukkig nam mijn collega Farshad Bashir de honneurs uitstekend waar.

CombinedCombatSystem

Toeval of niet: de afkorting CCS stond aanvankelijk alleen voor een krachtig gameplay system

De conclusie over de bereikte resultaten is negatiever: een krappe kamermeerderheid lijkt het kabinet te steunen in zijn besluit om toestemming te geven voor de ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. SP, VVD, PVV, GroenLinks en SGP zijn daar tegen. De Christenunie, die niet aan het debat deelnam, waarschijnlijk ook. Maar de voorstanders CDA, PvdA en D66 vormen samen nog een kleine meerderheid. De vraag is of deze partijen stand houden als we volgende week een motie indienen om in ieder geval de locatie Barendrecht af te wijzen.

Ook bij de TenneT/Transpower deal lijkt een Kamermeerderheid in te stemmen met het kabinetsbesluit. Wel wil een Kamermeerderheid harde garanties dat de Nederlandse klanten geen cent méér gaan betalen door de overname. Dat lijkt me ook een punt dat nader ingekaderd moet worden.

Het enige onderwerp waarover kamerbrede overeenstemming bestond was de noodzaak van een gasopslag in Bergen (NH). Ook tegen dat project bestaat in de regio de nodige weerstand, maar inmiddels is overtuigend aangetoond dat de gasopslag niet leidt tot extra bodemdaling of een groter risico op aardschokken.

Lees hier onze volledige inbreng bij het debat: EZ 20091119 AO TenneT-Bergen-Barendrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: