Trendbreuk? Corporatiebezit in 2008 met 1% … gestegen

BedrijfstakinformatieAedes2008Vandaag ontving ik de Bedrijfstakinformatie 2008 van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Opmerkelijke feiten: na een jarenlange neerwaardse spiraal is het corporatiebezit in 2008 gestegen met ruim 2000 woningen (+0,1%). Een ander kengetal dat positief stemt is de afname van het aantal gesloopte corporatiewoningen tot 13.400 (-16%). Onze jarenlange slopen-is-bezopen acties beginnen hun vruchten af te werpen!

Natuurlijk is het niet alleen rozegeur en maneschijn. Ook dit jaar wordt weer bevestigd dat megacorporaties (10.000 woningen) slechter presteren dan hun kleinere collega’s: ze bouwen minder (9 woningen per 1000, tegen 11 voor de hele sector), ze slopen meer (7 tegen 6) en een véél groter deel van hun woningen staat leeg (nalezen: pag.88 van de bedrijfstakinformatie 2008). Het argument dat dit het gevolg is van hun grotere stadsvernieuwingsopgave kan nu definitief worden afgeserveerd, want óók de kortdurende leegstand is bij de megacorporaties veel hoger dan het sectorgemiddelde.

Ik ben benieuwd of minister Van der Laan na het tot zich nemen van deze gegevens nog steeds van mening blijft dat schaalvergroting niet zo’n probleem is. Zijn redenering: “niet iedere grote corporatie is een slechte corporatie en niet iedere kleine corporatie is een goede corporatie.” Ik vrees dat Eberhard tijdens zijn -ongetwijfeld zeer degelijke- universitaire opleiding een college logica gemist heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: