Dagboek Kopenhagen/donderdag: fietsen door de sneeuw

Wat mij betreft wordt klimaatbeleid alléén ingevuld met maatregelen die ook andere maatschappelijke baten hebben, bijvoorbeeld energiebesparing of verbetering van de luchtkwaliteit. Meer gebruik van de fiets scoort goed op die punten en is ook nog eens goed voor de gezondheid en de leefbaarheid. Kopenhagen is een echte fietsstad.

Kopenhagen 014 small

Ik was vanmorgen met enkele collega’s op bezoek bij de Deense Fietsersbond. Zij hebben met beperkte middelen -geen overheidssubsidie- veel kleine en later ook grotere verbeteringen bereikt, vooral in het stedelijk gebied. In Kopenhagen gebruikt inmiddels 37% van de inwoners de fiets voor woon-werkverkeer. De komende jaren wil de gemeente het aandeel verder omhoog krijgen naar 50%.

De belangrijkste reden voor de gegroeide populariteit van de fiets is dat er een aantal logische doorgaande routes bedacht zijn, waar de fiets een streepje voor heeft op de andere weggebruikers. De stoplichten zijn afgestemd op een groene golf bij 20 kilometer per uur. Er zijn inmiddels 350 kilometer fietsstroken en fietspaden aangelegd en op een aantal plaatsen is het doorgaand autoverkeer van de route afgehaald door het op strategische punten plaatsen van paaltjes.

Lize Bjorg Pedersen van de Fietserbond laat ons een van de routes zien, waarbij een vierstrooks autoweg is omgezet in twee stroken auto en twee stroken fiets. Gevolg: op het drukste punt passeren nu 35.000 fietsers per dag, tegen 15.000 auto’s. Een digitale telpaal houdt de stand bij. Na krap een half jaar staat de teller inmiddels op ruim een half miljoen. De strooi- en veegploegen hebben het hier vandaag net zo moeilijk gehad als in Nederland, dus het is rustiger dan gebruikelijk, maar allesbehalve uitgestorven.

Kopenhagen 015 small

Een ander aardig initiatief van de fietsersbond is de Cykel Leg, een fietstrainingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar. Voor de jongste leeftijd is een speciale trapperloze fiets ontwikkeld, waardoor de meeste kinderen al op hun vierde op een echt fietsje zonder zijwielen kunnen rijden. Bijna de helft van de kinderdagverblijven in Kopenhagen doet inmiddels aan het programma mee.

Zo blijkt de realiteit van het klimaatbeleid zijn eigen dynamiek te hebben, die wat positiever van toon is dan die in het Bella center.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: