slopen of renoveren

Vanmorgen stond ik samen met leden van de SP afdeling Rheden op het Van Kolplein in Velp, midden in een prachtig tuinwijkje gebouwd in de jaren twintig. Eigenaar woningcorporatie Vivare twijfelt tussen sloop en renovatie. Wat vinden de bewoners ervan?

20091003 Velp-VanKolplein-1

De SP hield voor de zomer al een enquete, waaruit bleek dat veel bewoners hechten aan hun buurtje en hun redelijk betaalbare huis(je) met grote tuin. Hoewel: betaalbaar? Nog geen 60 m2 woonoppervlak voor €445/maand is behoorlijk prijzig, zeker als je weet dat de huizen vijftig jaar geleden een huur van zes gulden per week deden.

20091003 Velp-VanKolplein-2

Toch zijn er ook huurders die liever willen dat de zaak plat gaat. Bijvoorbeeld omdat ze het huis te klein vinden. Ook zijn er veel ouderen die bang zijn dat ze bij brand niet op tijd naar buiten kunnen komen: de CV-ketel hangt op de overloop en bij brand beneden kan je alleen via de dakgoot wegkomen.

Ik denk dat je in dit soort gevallen best rekening kan houden met beide soorten wensen. Bijvoorbeeld door alleen het slechtste deel van de wijk te slopen en daar wat grotere woningen en seniorenwoningen terug te bouwen. De rest van de wijk zou een isolatie-/opknapbeurt moeten krijgen, waarna de vrijkomende woningen voortaan toegewezen worden aan een- en tweepersoons huishoudens. Dat is beter dan de woningen proberen te vergroten: aan- en opbouwen zijn relatief duur, bij dat soort verbouwingen gaat vaak ook het karakter van de woning verloren.

20091003 Velp-VanKolplein-3

De bewoners die vanmorgen bij de SP-stand langskwamen waren skeptisch over de bedoelingen van Vivare: veel van hen denken dat de beslissing om te slopen al gevallen is. Ik denk dat ze zich vergissen, al was het maar omdat veel corporaties hun sloopplannen uitstellen wegens geldgebrek. Daarom liggen er nu juist mogelijkheden om met een alternatief te komen dat betaalbaar(der) is en uitgaat van behoud.

Meer lezen? Zie dossier slopen=bezopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: