Frisse lucht in Krimpen aan den IJssel

frisselucht

In veel klaslokalen is het binnenklimaat bijzonder slecht. Een te hoge concentratie CO2 binnen een klaslokaal kan leiden tot concentratieproblemen, luchtwegklachten en tranende ogen. Ventileren door af en toe een raam te openen is veelal onvoldoende. Bewustwording en serieuze maatregelen zijn noodzakelijk. Gisteren was ik op bezoek bij OBS De Paperclip in Krimpen aan den IJssel. Stichting OPOCK presenteerde daar de resultaten van een pilot voor een beter binnenklimaat binnen basisscholen.

petitieDe Krimpense wethouder met de portefeuille onderwijs – mevrouw Aeyelts Averink-Winsemius – opende de presentatie. Zij keek met plezier terug naar de manier waarop de kinderen bij het project zijn betrokken. Met CO2-metertjes konden de kinderen aan de hand van een rood, oranje en groen ledlampje zien of de luchtkwaliteit goed was. September vorig jaar waren een aantal van de kinderen in de Kamer aanwezig om meer dan 850 handtekeningen aan te bieden aan de Vaste Kamercommissie voor VROM. Wethouder Aeyelts Averink-Winsemius is er van overtuigd dat een frisse school tot betere leerprestaties leidt en ziet De Paperclip als een voorbeeld school voor de rest van Krimpen aan den IJssel.

Adri Gelderblom van de GGD deed onderzoek naar het effect van mechanische ventilatie in twee klaslokalen van De Paperclip. Hij is bijzonder tevreden met de resultaten en stelt dat de aanwezigheid van een mechanisch ventilatiesysteem de problemen aan de luchtwegen, ogen en concentratie aanzienlijk kan worden verminderd.

De directeur van OPOCK – Peter van Loon – loopt met het toepassen van luchtbehandelinstallaties ver vooruit. Met name doordat hij niet blijft wachten op het moment dat het Rijk, de gemeenten en schoolbesturen eruit zijn wie de binnenklimaatverbeteringen moet betalen. Van Loon trekt voorlopig zelf de portemonnee. De investeringen kosten al snel zo’n 12.000 euro per lokaal.

swegonDe installaties op De Paperclip zijn geleverd door Swegon, een bedrijf dat naast scholen ook hotels, winkelcentra en kantoren van frisse lucht voorziet. Swegon produceert geluidsarme kasten die in een klaslokaal geplaatst kunnen worden. De montage kan in een middag gebeuren. De meest ingrijpende werkzaamheden zijn dat er twee gaten in het dak gemaakt moeten worden om een in- en uitgaande luchtkanalen op de buitenlucht aan te sluiten. De kast zet doormiddel van een warmtewiel 80% van de warmte van de uitgaande lucht terug naar de inkomende lucht. Op deze manier vindt er een flinke energiebesparing plaats ten opzichte van het ventileren met een openraam waarbij alle warmte naar buiten verdwijnt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: