De Nieuwe Unie: voor al uw sloopwerken

25 jaar geleden werkte ik als extern deskundige in Feijenoord-Noordereiland. In die tijd werd daar een mooi project sociale huurwoningen gebouwd aan het Stieltjesplein, op de plek van een voormalige kerk. Gisteren was ik er terug. Eigenaar De Nieuwe Unie wil deze 25 jaar oude, zeer populaire woningen slopen. En passant moeten ook nog een project gerenoveerde woningen, betaalbare bedrijfsruimten, een kinderdagverblijf en een apotheek tegen de vlakte.

20090612-stieltjesplein-1
Bep Adamus van de bewonerscommissie Stieltjesplein legt uit wat De Nieuwe Unie van plan is.

De plannen hebben te maken met de stedenbouwkundige ontwikkeling van de zuidelijke Maasoever ter hoogte van Feijenoord. Die wil de gemeente als vervolg op de afronding van de Kop van Zuid opstuwen in de vaart der volkeren.
Nu kan het gebied al 25 jaar best een oppepper gebruiken. Van de Rosestraat -vroeger een belangrijke doorgaande straat met honderden woningen en winkelpanden, zijn nu nog slechts een stuk of tien krotten over. Verder bestaat de voormalige spoorstrook vooral uit veel braakliggende grond, tijdelijke noodgebouwen en parkeerterrein. Ook het terrein van de voormalige Oranjeboombrouwerij is inmiddels een kale vlakte, die schreeuwt om herontwikkeling. Bij elkaar is er aan braakliggend terrein naar mijn schatting gemakkelijk plaats voor 500-1000 woningen, afhankelijk van de gekozen dichtheid.

20090612-stieltjesplein-3
een zee van bouwgrond, hier op het voormalige terrein van de brouwerij

De woningen rond het Stieltjesplein zouden gemakkelijk in te passen zijn in de herontwikkeling van het gebied, net als de overige gebouwen die nu plat dreigen te gaan. De sloop is een onbegrijpelijke vorm van kapitaalvernietiging. Ook is de gang van zaken rond de plannen het zoveelste signaal dat de mening van de bewoners niet serieus genomen wordt bij de wijkaanpak (Feijenoord is een van de 40 Vogelaarwijken; de bewonersparticipatie kreeg daar vorig jaar rapportcijfer 4).

20090612-stieltjesplein-2
mooi stukje historie: gevelversiering van het voormalige station van de stoomtram aan de Entrepotstraat, direct achter het Stieltjesplein.

Het zou goed zijn als minister Van der Laan in dit geval de kant van de bewoners kiest en hij heeft ook de bevoegdheid om dat te doen:
– corporaties moeten op grond van de wet een sobere en doelmatige huishouding voeren; dat doet De Nieuwe Unie hier niet; de minister houdt toezicht op de naleving van de wet;
– in de convenanten tussen Rijk en gemeenten is afgesproken dat bij de wijkaanpak in de Vogelaarwijken de mening van de bewoners serieus genomen zou worden; daar is hier geen sprake van.

Wat mij betreft leggen De Nieuwe Unie en de gemeente Rotterdam de komende 25 jaar in Feijenoord het accent op opbouwen in plaats van op afbreken.

UPDATE 2022: De Nieuwe Unie is in 2009 gefuseerd met Woningbedrijf Rotterdam. Ze gaan verder onder de naam Woonstad Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: