Vuurdoop SP technische EHBO

Samen met enkele ROOD-leden en Patrick van Lunteren deed ik vanmiddag onderzoek in de Culemborgse wijk Achter de Poort, waar woningcorporatie Kleurrijk Wonen de komende jaren een paar honderd woningen wil slopen. Het was het eerste project van de SP technische EHBO. Een aantal ROOD-studenten gaat, begeleid door wat ervaren rotten, bewonersgroepen bijstaan met technisch advies.

sptechnehbo-culemborg-016-small

Wij bekeken de technische staat van 70 woningen, gebouwd in 1952, die volgens de meeste bewoners nog volop toekomstwaarde hebben. Dat heeft zeker ook te maken met de prijs: een kleine (duplex)woning kost tussen 200 en 250 euro per maand, een dubbele woning rond de 400 euro.

Wat allereerst opvalt is de grote breedte van de woningen: zeven meter. Ter vergelijking: de meeste sociale huurwoningen van tegenwoordig zijn tussen 4,80 en 5,40 meter breed.

sptechnehbo-culemborg-020-small

De grote breedte is het gevolg van het gegeven dat de woningen destijds als duplex-woning gebouwd zijn. Na de Tweede Wereldoorlog was de woningnood groot, men bouwde toen een boven- en benedenwoning in één beuk. Bij het ontwerp was er al rekening mee gehouden dat deze twee woningen in de toekomst eenvoudig samengevoegd konden worden. Tegenwoordig noemen we dat duurzaam bouwen, maar toen was het gewoon zuinig omgaan met schaarse bouwmaterialen.

sptechnehbo-culemborg-032-small
ROOD-leden Adriaan Jurriëns en John van Hal helpen bij de opname

Nader onderzoek leerde dat de woningen constructief in orde zijn. Ook zijn er geen andere grote structurele gebreken. Wel is er sprake van stevig achterstallig onderhoud en een aantal beheerproblemen.

De komende weken wordt de opname uitgewerkt in een technisch advies, dat de bewonerscommissie kan gebruiken om zijn renovatie-eisen kracht bij te zetten. Als ze dat voor elkaar krijgen heeft de SP technische EHBO zijn eerste succes binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: