Witboek kraken

Afgelopen donderdag was ik samen met Krista van Velzen aanwezig bij de aanbieding van het eerste exemplaar van het Witboek kraken: het antwoord van de kraakbeweging op het initiatiefvoorstel Antikraakwet van de kamerleden Ten Hoopen (CDA), Van den Burg (VVD) en Slob (Christenunie). Deze angsthazen blonken overigens uit door afwezigheid.


een van de voorbeelden uit het witboek is de Buurtboerderij in het Amsterdamse Westerpark

Wel aanwezig waren onder meer politiechef Leen Schaap (districtchef Amsterdam-Zuid van de regiopolitie Amsterdam), die ruim een jaar geleden fel uithaalde naar de kraakbeweging, en Hein Bos van Vastgoedbelang (particuliere verhuurders). Complimenten voor de organisatie dat ze hiermee aangeven de maatschappelijke discussie over kraken niet te schuwen. Die discussie spitst zich toe op twee aspecten.

Allereerst de aantasting van het eigendomsrecht. Volgens Hein Bos staat dat zelfs haaks op het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Daarop merkte een van de aanwezige krakers op dat in hetzelfde verdrag ook het recht op fatsoenlijke woonruimte is opgenomen.
Ook in de Nederlandse wet is het eigendomsrecht hecht verankerd. De huidige jurisprudentie over het kraken gaat er echter van uit dat geen volslagen onaantastbaar recht is, zodra eigenaren willens en wetens panden laten leeg staan, bijvoorbeeld om daarmee te speculeren.

Een tweede discussiepunt is het gebruik van geweld (en ander asociaal gedrag) van de zijde van krakers. Schaap wees nogmaals op het risico dat de politiemensen die kraakpanden ontruimen lopen als daar levensgevaarlijke constructies aanwezig zijn. Zijn lezing werd overigens bestreden, maar ik denk dat hij wel een punt maakte. De kraakbeweging stelt daar tegenover dat dergelijke incidenten uitzondering zijn en dat in de meeste gevallen de kraakbeweging juist een bijdrage levert aan het hergebruik van panden die anders zouden verpauperen dan wel gesloopt.
In het witboek zijn daarvan een groot aantal voorbeelden beschreven.

Daarna barstte de discussie los over de vraag wat het effect zal zijn als het initiatiefwetsvoorstel van Ten Hoopen c.s. de eindstreep haalt. De aanwezige woordvoerders van de grote steden (de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema ) en en de VNG (de Enschedese wethouder Roelof Bleker) denken dat het wetsvoorstel zal leiden tot méér leegstand, omdat de kraakdreiging na een jaar leegstand een grotere stok achter de deur is dan een boete van een paar duizend euro. En opmerkelijk was ook politieman Leen Schaap geen voorstander van een antikraakwet.

Overigens schreef ik eerder over de wetgevingskwaliteiten van de indieners, in het bijzonder Brigitte van der Burg. Onze eerste reactie op het wetsvoorstel vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: