financiële Titanic

Gisteravond was de klassieke tranentrekker Titanic met Kate Winslet en Leonardo di Caprio weer eens op de buis. Zoals bekend liep het met de Titanic en zijn opvarenden niet goed af. Toevallig heb ik gisteren net feitelijke vragen ingediend over onze Nederlandse Titanic, de ss Rotterdam. De overeenkomst heeft gelukkig alleen betrekking op de financiële kant van dit project.

Op 15 december stelde minister Eberhard van der Laan de Rotterdamse corporatie Woonbron onder curatele , omdat de corporatie de afspraken die een half jaar geleden gemaakt waren om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken niet na kwam.
Medio juli was met Woonbron overeengekomen dat het project uiterlijk op 15 december voor 80% overgenomen zou zijn door andere investeerders. Ook zou Woonbron voor die datum een nieuwe lening voor het project regelen, waarbij geen woningbezit onder de huurtoeslaggrens als onderpand mag dienen. Beide afspraken zijn geschonden. Ook bleek Woonbron een valse voorstelling van zaken te hebben gegeven over de waarde van zijn commerciële bezit: die is geen €500 miljoen maar slechts €180 miljoen. Tenslotte blijken de kosten van het project tussen half juli en half december nog eens met €20 miljoen te zijn opgelopen en is de opleverdatum 1 november uitgesteld naar “voorjaar 2009”. Iedere maand vertraging verhoogt het verlies met nog eens €750.000.
De minister concludeerde in zijn brief aan de Kamer, met gevoel voor understatement: “Het project SS Rotterdam moge groot en complex zijn, maar dergelijke ontwikkelingen binnen een
half jaar acht ik niet vertrouwenwekkend.”

De feitelijke vragenronde over de brief van 15 december is wat mij betreft de opmaat voor een debat over de positie van Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van Woonbron. Ik vind het onbegrijpelijk dat de minister de corporatie onder curatele stelt, maar de veroorzakers van het probleem ongemoeid laat.
Een tweede discussiepunt is wat mij betreft de stelling van de minister dat “de legitimiteit van het project als zodanig niet ter discussie staat.” De belangrijkste les zou juist moeten zijn dat de toelaatbare nevenactiviteiten beter afgebakend moeten worden, zodat dit soort avonturen met de centen van de huurders voortaan uitgesloten zijn.

Lees hier mijn feitelijke vragen:vh-20090101-fv-woonbron-ssrotterdam

UPDATE 7 januari
Minister van der Laan heeft vandaag Hans Zwarts benoemd als toezichthouder bij Woonbron. Dat is een ervaren financiële rot, voormalig bestuursvoorzitter bij Randstad en directeur ING. Binnen de corporatiewereld is hij bij mijn weten een onbeschreven blad.

Meer lezen? Zie dossier ss Rotterdam/Woonbron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: