Citaat van de dag

“Het investeringsbeleid van woningcorporaties blijkt weinig verband te hebben met de kenmerken van hun werkgebied, zoals de inkomensverdeling onder de bevolking en de verwachte vraag naar woningen. Naarmate corporaties groter zijn, zijn vooral hun kosten hoger. Grotere corporaties presteren niet beter met de verhuur van woningen. Zij bouwen wel meer koopwoningen en verkopen meer huurwoningen.”
(uitnodiging voor de verdediging van het academisch proefschrift ‘Verhalen en prestaties’ van Rik Koolma, aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, op 15 januari 2009)

foto: de promovendus verworf zijn eerste praktijkinzichten naar eigen zeggen door te spelen op bouwplaatsen.

Helemaal eens met deze constatering. Overigens slopen de grote (>10.000 woningen) corporaties ook meer dan hun kleinere collega’s en bouwen ze juist minder sociale huurwoningen. Dit alles blijkt uit de Bedrijfstakinformatie woningcorporaties 2007, een uitgave van Aedes.
In 2006 heeft de Kamer een motie aangenomen waarin gesteld werd dat bij fusies tot meer dan 10.000 woningen voortaan het ‘nee-tenzij’ principe zou gelden: de minister van VROM mag alleen nog toestemming geven voor de fusie indien deze een aantoonbare meerwaarde heeft. En wat is nu het geval: sindsdien zijn álle fusieaanvragen goedgekeurd, op grond van aangetoonde meerwaarde. Ik denk dus dat deze dissertatie verplichte kost is voor de nieuwe minister van VROM Eberhard van der Laan.

UPDATE 19-1, 10:18
Ik ontving vandaag de sheets van de promotie van Koolma. Daaruit nog een aanvullend citaat:
“Schaalgrootte is bepalender voor het gedrag dan de omgevingsomstandigheden. Naarmate woningcorporaties groter zijn, zijn vooral hun kosten hoger. De alom veronderstelde professionaliteit van grote corporaties blijkt niet uit de metingen, behalve met de omvang en kwaliteit van hun verantwoordigingsinformatie. Daardoor spreken ze meer aan bij andere organisaties op het institutionele veld.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: