Makelaars en taxateurs

Jan de Wit wees me naar aanleiding het citaat van de dag van gisteren op het deze week verschenen eindrapport van de parlementaire werkgroep bestrijding georganiseerde criminaliteit (29911), waar hij namens de SP-fractie deel van uitmaakte.

De verbinding tussen boven- en onderwereld bestond al in de Griekse mythologie. De rivier de Styx vormde de verbinding tussen beide werelden.

De werkgroep deed onderzoek naar verbindingen tussen Onderwereld en Bovenwereld. Ze doet onder meer de volgende aanbeveling voor een ‘direct te nemen maatregel’: “De taxateurs vormen een cruciale schakel in de vastgoedketen. De afschaffing van de beroepsbescherming heeft ervoor gezorgd dat zij aan weinig spelregels zijn gebonden. Zij staan constant onder druk om bijvoorbeeld afgesproken hypotheekwaarden te legitimeren. Wanneer ze niet bereid zijn daarin mee te gaan wordt soms gezocht naar een taxateur die daartoe wel bereid is. Via zelfregulering zijn nu registers van erkende taxateurs ontstaan. De werkgroep acht de tijd rijp om tot herinvoering van de beëdiging van taxateurs te komen. Er moet een openbaar register komen van bonafide taxateurs. Wie in de fout is gegaan, wordt uit het register geschrapt. Bij het in eer herstelde beroep hoort ook de invoering van tuchtrecht. Daarnaast moeten ook taxateurs verplicht worden tot MOT-meldingen. Het taxatierapport zou in plaats van aan de opdrachtgever rechtstreeks aan de bank kunnen worden geleverd. Ook valt te denken aan het verplicht melden wanneer meer dan een taxateur is ingeschakeld.”

De werkgroep beveelt ook aan om een hoorzitting te houden over een aantal integriteitskwesties, waaronder de vraag: moet de bescherming van het beroep van makelaar in ere worden hersteld?

De werkgroep bestond uit leden van de fracties van CDA, VVD, PvdA, SP, Christenunie en PVV. Ik hoop dat het voortschrijdend inzicht bij andere partijen snel wordt omgezet in wettelijke voorschriften en dito handhaving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: