Espria heeft lak aan Tweede Kamer

In mei jl. nam de Tweede Kamer met grote meerderheid een motie De Vries (CDA) -medeondertekenaars: Wolbert (PvdA), Van Gerven (SP) en Van Gent (GL)- aan. Daarin wordt het kabinet verzocht om een stokje te steken voor een megafusie tussen de zorginstellingen Philadelphia en Evian en woningcorporatie Woonzorg Nederland.

In de praktijk wordt de fusie dankzij een juridische handigheid genaamd “personele unie” toch doorgezet. Nog erger: het fusiegedrocht Espria wil drie maanden later al weer een volgende thuiszorginstelling opslokken, zo meldt het Nederlands Dagblad vandaag. Gaan het CDA en de PvdA zich laten schoffereren?


De Hulk slaat opnieuw toe

De motie verzocht de regering, om “… alles in het werk te stellen om de voorgenomen fusie te blokkeren en voorts met alle beschikbare middelen te voorkomen dat in de organisatie, het bestuur en het beheer op de voorgenomen fusie wordt vooruitgelopen.” Daar was geen woord Spaans bij.

Nadat de motie was aangenomen kon minister Vogelaar (WWI) niet anders dan haar medewerking weigeren aan de statutenwijziging van Woonzorg Nederland die nodig was om op te kunnen gaan in Espria. Deze toestemming was het enige stokje dat het kabinet had om de hond mee te slaan, want in de zorgsector zijn vrijwel alle bevoegdheden om de krankzinnige schaalvergroting tegen te houden al weggegeven.

Maar Vogelaar had al eerder (in december 2007) toestemming gegeven voor een statutenwijziging om een “personele unie” mogelijk te maken. Feitelijk komt dat al neer op een fusie, zoals je kan lezen in een persbericht dat Espria op 15 april uitgaf naar aanleiding van de interpellatie De Vries.

Wat de SP betreft wordt Espria zo snel mogelijk aangepakt. Hopelijk houdt de Kamer in dit geval de gelederen gesloten.

UPDATE
Inmiddels hebben mijn collega’s Henk van Gerven (SP) en Jan de Vries (CDA) samen schriftelijke vragen gesteld aan minister Vogelaar. Dat is een mooie eerste stap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: