Markt gaf niet thuis

balkon Minister Vogelaar gaat de aanwezigheid van een buitenruimte en buiten-berging voor nieuwbouw-woningen weer opnemen in het bouwbesluit. Zes jaar geleden werden deze eisen onder Paars-II geschrapt, omdat volgens staatssecretaris Remkes (VVD) de markt dergelijke voorzieningen sowieso in het ontwerp zou meenemen. Maar de markt gaf niet thuis ….

er gaat niets boven een knap balkonnetje

Minister Vogelaar schrijft nu: “Aangezien relatief veel nieuwbouwwoningen in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd zonder buitenruimte en of een buitenberging en marktwerking geen garantie biedt op realisatie van deze voorzieningen, zie ik mij genoodzaakt de voorschriften ten aanzien van de aanwezigheid en de afmeting van buitenruimten en -bergingen opnieuw op te nemen in de bouwregelgeving.”

Destijds hebben wij dit effect voorspeld. De markt bouwt alleen zaken die de opbrengst verhogen. Potentiële kopers van nieuwbouwwoningen letten vooral op de grootte van de woonkamer en de keuken en de afwerkingskwaliteit van keuken en badkamer. Dat weten projectontwikkelaars al jaren. De grootte (of zelfs de aanwezigheid) van bergruimte en balkon zijn zaken die in dat stadium niet echt meespelen. De irritatie over het ontbreken van dergelijke voorzieningen ontstaat pas als je er woont. Maar dan is het contract al getekend.

Soms is het maar beter om dingen goed in de wet te regelen, in plaats van toe te geven aan de fundamentalisten van de VVD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: