Weblog Bali: zaterdagochtend

VN-conferenties in het algemeen en klimaatconferenties in het bijzonder zijn berucht om hun stroperigheid en uitlooprisico. Dat was me bekend. Maar er is altijd nog de overtreffende trap: dat is Bali.

De officiële slotzitting was oorspronkelijk gepland om zes uur vrijdagavond. Al eerder was duidelijk dat nog geen overstemming bestond over de tekst van het besluit. Vannacht is er tot drie uur dooronderhandeld en vanmorgen om kwart voor negen opende de plenaire vergadering met de behandeling van een nieuw -nog verder uitgekleed- conceptbesluit dat het presidium had opgesteld na de nachtelijke consultatieronde. Alle gekwantificeerde doelstellingen (emissies moeten piek bereiken binnen 10-15 jaar, 25-40% reductie rijke landen in 2020, halvering emissies in 2050) zijn uit de tekst verdwenen. Wat resteert is een verwijzing naar enkele passages uit het IPCC-rapport. Als relatieve buitenstaander komt dat op mij dramatisch over. Maar Leo Meyer, bij een aantal voorgaande conferenties ambtelijk delegatieleider voor Nederland en inmiddels werkzaam voor het IPCC, was een stuk milder. Volgens hem is het afpellen van conceptbesluiten tijdens de conferentie gebruikelijk. Het is al een doorbraak dat de conclusies van het 4e IPCC rapport in het ontwerpbesluit worden aangehaald. Is het glas halfvol of half leeg?

Nadat de EU als eerste spreker had aangegeven te kunnen leven met het compromis liet India namens de G77 weten problemen te hebben met de paragraaf waarin de verplichtingen van de ontwikkelingslanden met betrekking tot de emissiereductie zijn omschreven. Die moeten “meetbaar en rapporteerbaar” zijn, maar de G77 willen dan dat dit ook geldt voor de verplichtingen van de rijke landen om hen te helpen bij die reductiemaatregelen.

Daarop volgde een schorsing voor nadere consultaties, die om kwart over elf gevolgd werd door een nieuwe poging van de Indonesische voorzitter om de vergadering te hervatten. Klaarblijkelijk had de goede man bericht gehad dat de G77 gereed waren met hun beraad. Dat kwam hem te staan op een woedende reactie van de Chinese delegatie, die excuses eiste voor “… deze bewuste pogingen om hun beraad onder druk te zetten” en zelfs geen uitspraak wilde doen over het moment waarop ze hun consultatie zouden afronden.

Hallo: volgt u me nog? Ik denk dat ieder normaal mens onderhand is afgehaakt. Dus is het maar goed dat hier aardig wat volk rondloopt met een dikke huid, want stoppen zonder resultaat is het nachtmerriescenario. Inmiddels is VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon, die eerder deze week vertrokken was, teruggekeerd op Bali. Gaat hij zorgen voor het laatste zetje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: