Weblog Bali: Vrijdagavond

Nu de onderhandelingen achter gesloten deuren -volgens traditie- uitlopen slaat de meligheid toe. Logisch dus dat de uitverkiezing van de Fossiel van het Jaar door de actiegroep AVAAZ een mediahappening van je welste werd.

Fossiel van het jaar

Alle conferentiegangers waren de afgelopen twee weken al in de stemming gebracht met het dagelijkse evenement Fossiel van de Dag. 400 vertegenwoordigers kiezen iedere middag op basis van de standpunten van die dag welke landen in de prijzen vallen op het gebied van extreme emissies en/of botte onderhandeltaktiek. Na enkele dagen tekende zich een kopgroep af gevormd door de VS, Canada en Japan. Samen vormen deze landen de “harde kern” van de umbrellagroep, die de afgelopen weken het grootste obstakel gevormd hebben tegen het bereiken van een akkoord dat ècht iets voorstelt.

Media-aandacht

Tegen zes uur liep de spanning dan ook hoog op en verzamelden zich maar liefst 15 cameraploegen en een groot aantal nieuwsgierigen op de plek waar de prijzen uitgereikt zouden worden. Maar dat gebeurde niet dan nadat het lieftallige huiskoortje een aantal toepasselijke liederen ten gehore had gebracht, waarbij het nummer Hot een echte meezinger bleek. Intussen waren de hoofdprijzen -drie zakken kolen van verschillende afmetingen- in gereedheid gebracht. Tot mijn verrassing ontving allereerst Australië een “oneervolle vermelding”. Hun onderhandelingsdelegatie heeft volgens AVAAZ op niets gedaan om de ratificatie van het Kyotoverdrag te laten volgen door een actieve lobby voor een andere opstelling van de umbrallagroep. Australië maakt nog steeds deel uit van deze groep die voor de rest bestaat uit de meest morbide dwarsliggers tegen een gemeenschappelijk broeikasgasbeleid. Volgens de kenners is het grote verschil tussen de opstelling van de Australische premier Rupp en zijn onderhandelingsdelegatie te verklaren doordat deze grotendeels nog bestond uit “holdovers” benoemd door de vorige regering. Tijd voor nieuwe gezichten dus.

En toen was er het moment waar iedereen (die zich verveelde) voor gekomen was. De hoofdprijs gaat dit jaar ex aquo naar de Verenigde Staten en Canada. Hierna zetten jury, koor en orkest de polonaise in om de succesvolle verkiezing van de Colossal Fossil feestelijk af te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: