Weblog Bali: Vrijdagochtend

Tussen het vergadercircus door hebben we donderdagavond en vrijdagochtend twee projecten in de omgeving bezocht waar een begin gemaakt wordt met het herstel van de Mangrove bossen, die in het verleden een groot deel van de kustlijn van Indonesië bepaalden.

Mangrove

Mangrove bossen groeien in de zoute wetlands van kustgebieden. Ze vormen een zeer rijke biotoop met tientallen soorten krabben en zijn een broedplaats voor veel vissoorten uit het kustgebied. Het getij zorgt voor een constante aanvoer van voedsel. Ook zijn de mangrove bossen goed voor het opslaan van 500 ton CO2 per hectare per jaar. Een gemiddeld Nederlands bos haalt zo’n 350 ton.

Helaas liggen de mangrovebossen in de kuststrook die meestal zeer dicht bevolkt is. Gevolg is dat de afgelopen 25 jaar in Indonesië een groot deel van de wetlands zijn ingepolderd, voor stadsontwikkeling. Maar ook de luchthaven van Bali is aangelegd in een ingepolderd voormalig mangrovebos, net als het resort waar de conferentie gehouden wordt. Inmiddels begint duidelijk te worden dat de inpoldering rampzalige gevolgen heeft voor de natuurwaarden. Dat is aardig vergelijkbaar met de effecten die zouden optreden als we de Waddenzee zouden inpolderen (wat ooit serieus is overwogen..)

Op initiatief van Vogelbescherming Nederland en hun zusterorganisatie Burung Indonesia gingen we gisteravond kijken in het Bali Mangrove Information Centre in de buurt van Denpasar. Daar is met hulp van Japan in vijftien jaar tijd een gebied van ruim honderd hectare herontwikkeld als mangrovebos. Het ziet er inmiddels al weer aardig florissant uit, al gaat het maar om een bescheiden lapje, met voornamelijk educatieve waarde.

Vanmorgen hebben we samen met een lokale schoolklas in een ander wetland bomen aangeplant. Een zeer modderige ervaring.

Liesbeth Spies
Ook CDA-kamerlid Liesbeth Spies deed vrolijk mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: