Weblog Bali: Maandag

Vandaag vertrek ik samen met zes collegakamerleden naar Bali, om als waarnemer namens het Nederlands parlement de klimaattop bij te wonen. Een gigantisch vergadercircus met 10.000 deelnemers, dat uiterlijk komende zaterdagochtend overeenstemming moet bereiken over de mondiale aanpak van het klimaatprobleem. Maar het gaat over meer.

Weblog Bali

Om de klimaatverandering te stoppen moet de mondiale energiehuishouding omschakelen van fossiele naar duurzame energiebronnen. Op dit moment is fossiele energie echter de belangrijkste motor achter economische groei en welvaart. De Bali-top gaat daarmee ook over het verdelen van de mondiale koek.

In het verleden maakten Europa en de angelsaksische landen de dienst uit bij dit soort discussies, maar die tijd is voorbij. China en India waren al de twee grootste landen qua bevolkingsomvang. Maar de Chinezen zijn inmiddels ook een economische grootmacht en de Indiërs komen eraan. Ook Indonesië en Brazilië zijn spectaculaire stijgers op de economische ladder.

De economische tijgers en de andere ontwikkelingslanden willen dat de rijke landen de grootste bijdrage leveren aan de aanpak van het klimaatprobleem, dat ze in hun ogen zelf veroorzaakt hebben. Ze willen ruimte houden voor groei van hun prille welvaart.
Aan de andere kant mag je verwachten dat landen, naarmate hun economie en energieverbruik groeit, een grotere inspanning leveren voor de verduurzaming van hun energieverbruik.

De armste landen zullen zich in Bali vooral hard maken voor de financiering van een wereldwijd (adaptatie)fonds voor de bestrijding van de gevolgen van de klimaatverandering: verdroging, extreme neerslag en orkanen en meer overstromingen in de dichtbevolkte rivierdelta’s. Ik was vorige week bij een studentendebat van de Evert Vermeer stichting. Daar stelde iemand voor om het adaptatiefonds te voeden uit een wereldwijde heffing op kerosine. Dat lijkt me een degelijke financiering.

Op de valreep heb ik mijzelf onderworpen aan de zelftest Hoe groen ben ik? op de site van NOS. Met 385 punten scoor ik volgens de toelichting 25 punten meer dan gemiddeld en neig ik daarmee naar milieufundamentalisme. U bent gewaarschuwd. Of heb ik gewoon een zuinige aanleg?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: