Woonruimteverdeling inzetten voor gemengd wonen

Minister Vogelaar vergroot bij de herziening van de Huisvestingswet met de mogelijkheden voor gemeenten om bij de woonruimte-verdeling gemengde wijken te bevorderen. De minister deed haar toezegging in reactie op een voorstel van de SP bij de behandeling van haar begroting voor 2008.

GemengdWonen
Het tijdschrift Nul20 deed vorig jaar onderzoek naar de mening van Amsterdammers over gemengd wonen

Op dit moment biedt de Huisvestingswet de gemeente louter op grond van schaarste op de woningmarkt de mogelijkheid om door middel van een regionale woonruimteverordening regels te stellen aan de verdeling van sociale huurwoningen. Straks kunnen ook op basis van leefbaarheidsproblematiek (met inbegrip van segregatie) regels gesteld worden.

Ik had in eerste termijn de suggestie gedaan om in dergelijke situaties huurders die inschrijven op een woning in een “gespiegelde wijk” een bonus te geven op hun inschrijfduur, waardoor ze stijgen op de rangorde van belangstellenden, zónder dat er sprake is van absolute voorrang. Vogelaar zal voor de behandeling van het wetsvoorstel reageren op mijn voorstel.

Er zijn overigens nog meer mogelijkheden om via de woonruimte-verdeling gemengd wonen te bevorderen. Zo kunnen woningen op een zodanige manier gelabeld worden (=aangeboden aan een specifieke doelgroep) dat bv geen concentratie grote gezinnen terecht komt in één portiek. Ook de PvdA ziet wel wat in zo’n aanpak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: