SEV onderzoekt problemen met kleine VVE’s

Twee weken geleden reageerde ik hier op de plannen van minister Vogelaar rondom de Verenigingen van Eigenaren (VVE’s). Zij is mijns inziens op de goede weg. Wel zou zij wat mij betreft met name moeten kijken naar de kleinste VvE’s (minder dan tien woningen), die het vaakst problematisch functioneren. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft inmiddels aangekondigd onderzoek te gaan doen naar de grootte van VVE’s.

Vooroorlogse woningen in Den Haag

Verbetering beheer door fusie VvE’s? SEV start experiment

De SEV gaat kijken of de situatie voor duurzaam beheer verbeterd kan worden. Door kleine VvE’s te fuseren ontstaat een betere uitgangspositie voor onderhoud en eventuele toekomstige woningvergroting.

Ervaringen met particuliere woningverbetering leren ons dat publieke investeringen in het wegwerken van onderhoud bij slecht functionerende VvE’s slechts een korte termijn resultaat oplevert.

Door kleine VvE’s te fuseren ontstaat een betere uitgangssituatie voor duurzaam beheer. Er is nog nauwelijks ervaring met fusie. Dit project vormt daarom een eerste pilot om meer inzicht te krijgen in wat er allemaal bij komt kijken.

In Den Haag wordt op 3 locaties ingezet op fusie tussen kleine VvE’s. Door het wegnemen van kosten en het bieden van procesondersteuning kan een duurzame beheersituatie worden gecreëerd. Binnen dit experiment zal ervaring worden opgedaan met het juridische traject en het besluitvormingsproces in de VvE. Hoe zijn bijvoorbeeld de leden van de VvE te overtuigen van het belang van de fusie?

Bron

Dit lijkt mij een prima experiment. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: