95 corporatiedirecteuren “over the top”

Maar liefst 95 corporatiedirecteuren verdienden in 2006 meer dan de Balkenendenorm (€ 158.000). Dat is een explosieve groei ten opzichte van het jaar daarvoor. De commotie rond de zelfverrijking blijkt dus alleen maar tot een toename van het grote graaien geleid te hebben.

zelfverrijking

Wat mij betreft wordt er zo snel mogelijk een einde gemaakt aan deze praktijk, al is het maar om de corporatiedirecteuren die zich niet bezondigen aan dit soort praktijken een steuntje in de rug te geven. Bij de behandeling van de Begroting WWI heb ik daarom een motie ingediend die minister Vogelaar vraagt om de corporaties een aanwijzing te geven op grond van de Woningwet, waardoor ze met directe ingang geen contracten meer mogen afsluiten die de Balkenendenorm te boven gaan.

De minister heeft daar geen zin in. Zij roept ook dat dit soort praktijken niet kunnen, maar wil met maatregelen wachten tot de Kamer zich heeft uitgesproken over het advies van de commissie Dijkstal. Voor alle duidelijkheid: die heeft geadviseerd om de bezoldiging van corporatiebestuurders vrij te laten.

Ook wijst Vogelaar erop dat sinds januari 2007 voor Aedes leden (=vereniging woningcorporaties) de Gouvernance Code voor maatschappelijk verantwoord ondernemen verplicht is. Helaas is die Code evenmin een garantie dat directies zichzelf niet kunnen verrijken. De code gaat uit van het principe “Pas toe of leg uit”. Een corporatie die zijn directeur drie ton betaalt en in het jaarverslag opneemt: “voor minder geld konden we geen echte topper aantrekken” kan dus volgens de Gouvernance Code ongestoord zijn gang gaan.

Ik vind dat behoorlijk gestoord.

Maar de behandeling van het advies Dijkstal kan nog wel een aantal maanden duren, terwijl er in de tussentijd steeds meer grootverdieners bijkomen.

Lees hier de kamerbrief 29453-92 d.d. 26 november 2007 over de bezoldiging van de corporatietop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: