Engel

De gemeente Rotterdam sloot onlangs een deal met huisjesmelker Cees Engel om zijn panden aan te kopen tegen 105% van de marktwaarde. Inmiddels wil Engel weer van de deal af, omdat hij vindt dat de gemeente zich schuldig maakt aan smaad door hem als huisjesmelker neer te zetten.

panden

Volgens het AD zou de SP zich tegen de aankoopactie gekeerd hebben. Dat is niet zo. Toen ik door de betreffende journalist gebeld werd heb ik gezegd dat ik een aankoopactie helemaal geen fout idee vind, dat ik me alleen verbaas over de hoogte van de overnamesom.

Zo’n dertig jaar geleden voerde de PvdA-wethouder Van der Ploeg een overvalactie uit op een aantal grote Rotterdamse pandjesbazen in de verpauperde 19e en begin 20e eeuwse buurten. Hij stelde hen voor de keuze: verkopen, anders dwing ik jullie op grond van de Woningwet om je achterstallig onderhoud weg te werken. Met dit drukmiddel achter de hand wist hij binnen drie maanden zo’n 25.000 panden voor een appel en een ei te verwerven. Die werden vervolgens verdeeld over de Rotterdamse woningcorporaties, met de verplichting om ze binnen vijf jaar grondig op te knappen. Het was de grootste en meest succesvolle aankoopactie uit de geschiedenis van de Nederlandse volkshuisvesting.

De aankoopactie van de Engelpanden heeft in deze context weinig om het lijf. Ik vind -van buitenaf- wel dat er heel veel voor de panden betaald wordt. Anderzijds begrijp ik dat de gemeente op dit moment kapitalen kwijt is aan proceskosten tegen Engel. Dus per saldo zou dit voor de belastingbetaler nog wel eens de voordeligste oplossing kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: