“Winstbelasting op corporaties kent alleen verliezers”

Minister Vogelaar ontkent nog steeds in alle toonaarden dat een winstbelasting op de sociale activiteiten van de woningcorporaties de bouw van betaalbare huurwoningen zal remmen. Zij komt echter steeds geïsoleerder te staan. Gemeenten en Provincies hebben al protesten laten horen. Ook vanuit de fiscale wereld -de mensen die tenslotte verstand hebben van vennootschapsbelasting- komt steeds meer kritiek.

Leuker kunnen we het niet maken€¦€¦€¦..

Vandaag staat in het Financieel Dagblad een opinieartikel van Gerrit den Hartog, partner in een Accountant- en belastingadvieskantoor. Hij doet een aantal bekende vaststellingen.

De kernactiviteit van corporaties is het voorzien in betaalbare woonruimte voor de huishoudens met lagere inkomens. Dat betekent dat er geïnvesteerd wordt in woningen die feitelijk te duur zijn in relatie tot de huur die zij opbrengen (onrendabele top). Dat leidt dus tot een reëel verlies voor de corporaties.

Hun vermogen ligt vast in hun bezit, zoals de hiervoor genoemde ‘betaalbare woningen’. De invoering van een integrale vennootschapsbelastingplicht leidt ertoe dat corporaties jaarlijks 25,5 procent aan belasting moeten gaan betalen over hun resultaat. De consequentie hiervan is dan zij per saldo minder kunnen besteden aan (sociale) woningbouw. Zij kunnen en zullen daar minder in investeren. Ontvangen euro’s kunnen immers maar één keer worden uitgegeven.

Gerrit den Hartog is overigens niet de enige. Eugene Romijnders en Reinder Wiersma, beiden werkzaam bij Deloitte Belastingadviseurs meldden begin september in het Financieel Dagblad al vrijwel precies hetzelfde.

Deze regelgeving zet een rem op de investeringen door woningcorporaties. Investeringen die maatschappelijk juist zo gewenst zijn.

Kortom, de corporaties zullen minder investeren in sociale huurwoningen. Precies wat wij de minister en de coalitiepartijen al geruime tijd aan het verstand proberen te brengen. Vooralsnog is men nog steeds blind voor onze argumenten. De begroting moet immers afgedekt worden en 500 miljoen is daarin een fors bedrag. Dat dit over de ruggen van de (toekomstige) huurders gaat, is blijkbaar geen probleem.

Meer lezen?
Zie dossier venootschapsbelasting woningcorporaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: