Gaat splitsing energiebedrijven de consument (nog meer) geld kosten?

Onlangs besloot minister Van der Hoeven -met rugdekking van een ruime kamermeerderheid- om de energiebedrijven NUON, Essent, Eneco en Delta te verplichten om hun netwerkactiviteiten af te splitsen van hun handel/productie. De SP stemde daar tegen: wij willen deze geïntegreerde bedrijven niet in mootjes te hakken, maar in plaats daarvan hun publieke karakter versterken. De grote vier zijn nog steeds 100% eigendom van provincies en gemeenten, maar ze gedragen zich hetzelfde als hun commerciële concurrenten, terwijl de publieke aandeelhouders alleen maar kijken naar een zo hoog mogelijke opbrengst.


Maar goed, er wordt gesplitst. Die splitsing dreigt de consument nóg meer geld te gaan kosten. De econoom Jan Peter Heida (Ex-NMa, nu: Gupta Strategists) waarschuwt in het NRC van 10 oktober voor de mogelijkheden die de aandeelhouders hebben om bij splitsing de waarde van het netwerk onder te waarderen en op die manier vermogen weg te sluizen naar de productie/handelspoot. Dat is lucratief voor de gemeenten en provincies, want ze krikken daarmee de waarde van hun aandelen op. De consument betaalt straks de prijs, omdat de netwerkbedrijven hun toekomstige investeringen en onderhoud voor een groter deel moeten financieren uit tariefverhogingen.

Ik heb daarom vandaag schriftelijke vragen gesteld aan minister Van der Hoeven (EZ). Wat mij betreft steekt de minister een stokje voor mogelijke manipulaties met de waardering van de netwerken bij de aanstaande splitsing.

Vragen van het lid Jansen (SP) aan de minister van Economische Zaken over de gevolgen van de splitsing van energiebedrijven voor de kwaliteit van het netwerk

1.
Hebt u kennis genomen van het artikel ‘Prijs energienetten lastig te bepalen ‘?

2.
Wie bepaalt de waarde van het handels/productiebedrijf en het netwerkbedrijf ten tijde van de opsplitsing van het geïntegreerd energiebedrijf?

3.
Onderschrijft u dat er ook publieke en consumentenbelangen in het geding zijn bij deze waardebepaling?

4.
Zo ja, welke instrumenten heeft u om in te grijpen in een eventuele (bewuste of onbewuste) onderwaardering van het netwerk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: