ECN: kernenergie niet duurzaam

Eergisteren heeft het Energie Centrum Nederland (ECN) een factfinding studie naar kernenergie gepubliceerd. Conclusie: de huidige (derde generatie) kernenergiereactoren kunnen niet worden aangemerkt als duurzame energie.

kerncentrale
nucleaire industrie: duurzame claim nog niet waargemaakt

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Sociaal Economische Raad (SER), die binnenkort een advies aan de regering zal uitbrengen over kernenergie, in het licht van de klimaatproblematiek.

De laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om kernenergie een belangrijker rol te geven in de Nederlandse energievoorziening. De traditionele voorstanders van kernenergie (VVD en CDA) hebben inmiddels versterking gekregen van de PVV. Maar ook een klimaatdeskundige van het IPCC pleitte eind augustus voor het opvoeren van de elektriciteitsproductie door middel van kernenergie als een van de manieren om de CO2 emissies terug te dringen.

ECN constateert nu dat op dit moment twee van de drie grootste nadelen van kernenergie (het afvalprobleem en de proliferatie) nog niet zijn opgelost. De veiligheid is bij de derde generatie reactoren inmiddels van hoog niveau.
ECN voert echter nog een aantal ander argumenten aan om kritisch aan te kijken tegen de inzet van kernenergie.

Allereerst produceren kerncentrales een tamelijk constante hoeveelheid stroom (“basislast’), terwijl we in de komende jaren steeds meer behoefte krijgen aan centrales die snel opgestart kunnen worden als backup voor wind- en zonnecentrales. Gascentrales zijn snel op te starten, kern- en kolencentrales niet.

Een ander punt is dat de stroom van kerncentrales helemaal niet zo goedkoop is als de voorstanders beweren. De kostprijs ligt volgens ECN tussen 3,1 en 8 cent per kWh, tegen 2-5,6 cent/kWh voor kolenstroom en 3,4-6,6 cent/kWh voor gasstroom.

Tenslotte zorgt kernenergie ook voor CO2-emissies. Niet in de centrale zelf, maar wel bij het delven en opwerken van de brandstof. Dat is een steeds energie-intensiever klusje, omdat er steeds meer grond verplaatst moet worden voor het winnen van uranium.

Wat mij betreft bevestigt het onderzoek van ECN dat kernenergie de afgelopen decennia in een aantal opzichten vooruitgang heeft geboekt, maar dat er nog steeds grote nadelen verbonden zijn aan deze technologie.
Misschien dat de resterende nadelen met de vierde generatie reactoren nog verder worden opgelost. Maar daar moeten we nog tot 2030 op wachten.
Tot die tijd zou Nederland vooral moeten inzetten op energiebesparing en een snelle groei van het aandeel duurzame energie in de elektriciteitsproductie.

Lees ook:
Energie-onderzoek aan de TU-Delft

geen nieuwe kerncentrales?

Inwoners Europa nog steeds tegen kernenergie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: