Inwoners Europa nog steeds tegen kernenergie

In de trein naar Brussel las ik in de Vlaamse Metro een bericht over een opiniepeiling van de Europese Commissie: 20% van de inwoners van de EU is uitgesproken voorstander van kernenergie, 37% is ronduit tegen terwijl 36% gemengde gevoelens heeft. Toch wordt op dit moment 30% van de energie in de EU opgewekt in kerncentrales en presenteert de Commissie kernenergie als belangrijke optie in het klimaatbeleid.

 kerncentrale Unterweser

 Unterweser, een van de 152 kerncentrales in de Europese Unie

 

De aversie van de Europeanen tegen atoomstroom is des te opmerkelijker omdat in veel lidstaten de regeringen voorstander zijn van kernenergie.

Een kerncentrale kost twee tot drie miljard euro. Kernenergie is ondanks de mooie verhalen van VVD- en CDA-politici géén duurzame oplossing voor het energievraagstuk: de uraniumvoorraden zijn over 50-70 jaar op; het afvalprobleem is nog steeds niet opgelost; atoomcentrales zijn een riskant mikpunt voor terroristen; de nucleaire industrie levert de grondstoffen voor de atoombom.

kerncentrale Temelin

We kunnen ons geld dus beter uitgeven aan nieuwe productiecapaciteit die gebruik maakt van duurzame bronnen: zon en wind.

Op 14 februari organiseert de SP afdeling Zwolle een debat: alternatieve energie versus kernenergie . Daar zal dit thema ongetwijfeld uitgebreid aan bod komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: