Geen nieuwe kerncentrales?

“Er worden deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales gebouwd. De kerncentrale Borssele blijft open.” (Coalitieakkoord CDA, PvdA, CU, 7 februari 2007). Wat denkt u dat hier bedoeld wordt?

DebatBrielle

Hebben Frank van den Heuvel (Delta, links) en Peer de Rijk (WISE, rechts) het bij het juiste eind?

Ik denk dat de meeste mensen, waaronder ondergetekende, bij deze passage zullen concluderen: De komende vier jaar wordt kernenergie in Nederland in de wachtkamer gezet. Succesje voor Diederik Samsom, tandengeknars bij de VVD.

Maar vandaag sprak ik tijdens het politiek cafè van de SP in Brielle, gewijd aan het thema kernenergie, met Frank van den Heuvel en Peer de Rijk. Van den Heuvel werkt bij het Zeeuwse energiebedrijf dat een van de grote afnemers van Borssele is en is verklaard voorstander van kernenergie. De Rijk is juist propagandist van duurzame energie en tegenstander van kernenergie. Toch deelden zij de conclusie dat de formulering van het regeerakkoord een tactische zet is. De voorstanders van een nieuwe kerncentrale “Borssele-II” weten dat deze op zijn vroegst in 2016 open kan gaan. De voorbereiding van zo’n megaproject (investering €2,5 tot €3 miljard) duurt minstens tien jaar. De tekst van het regeerakkoord sluit niet uit dat er gewoon begonnen wordt met de ontwikkeling, vergunningprocedures e.d. Zijn de heren cynisch of realistisch, of allebei?

Waarschijnlijk wordt deze vraag beantwoord bij het debat over het regeerakkoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: