Vestia: onderhoud na verkoop huurwoningen verwaarloosd

Volgens woningcorporatie Vestia, werkzaam in de regio Rotterdam-Haaglanden, ontstaat er steeds vaker achterstallig onderhoud bij huurwoningen die in het verleden verkocht zijn. De eigenaren, meestal mensen met een benedenmodaal inkomen, hebben financieel niet gerekend op de onderhoudskosten, waardoor de wijk verpaupert.

AchterstalligOnderhoud

Vestia zegt het volgende in zijn verantwoordingsverslag 2006

“Grote risico’s voor kopers huurwoningen
De goedkope huurwoningen in de stad zijn veelal kleine verouderde appartementen met een beperkte woonkwaliteit. Bij verkoop loopt de nieuwe eigenaar het reële risico dat zijn woning in waarde daalt. In Nederland staan nu al circa 500.000 particuliere woningen die in een neerwaartse spiraal verkeren. Ze dalen in waarde, waardoor de
eigenaar financieel klem komt te zitten. Hij kan de woning niet verkopen. gezien de restschuld, maar kan ook niet investeren omdat er geen extra hypotheek ruimte is. Achterstallig onderhoud doet de woning verder in waarde dalen. Veel persoonlijk leed en maatschappelijke ellende zijn het gevolg.

Het is tekenend dat juist nu de gemeente Rotterdam aan Vestia vraagt om verpauperde particuliere panden te kopen die 10 tot 15 jaar geleden nog corporatiebezit waren. Voormalige huurders zijn door de koop van hun woning in financiële nood gekomen. We kiezen daarom bij verouderde woningen voor sloop en vervanging door nieuwbouw. Vestia gaat alleen over tot verkoop als dat op grond van volkshuisvestelijke argumenten een toegevoegde waarde heeft voor een gebied. Verder speelt mee dat Vestia voor de financiering van de herstructurering de opbrengsten uit woningverkoop maar beperkt nodig heeft.” (einde citaat)

Bij een gemiddelde woning wordt ongeveer 100 euro/maand aan onderhoud besteed. Bij verkoop moet je -tenzij je erg handig bent- zelfs op nog wat hogere kosten rekenen, omdat je niet kan profiteren van het kwantumvoordeel dat de verhuurder wel heeft. Wat mij betreft zou het met name bij appartementen wenselijk zijn dat een verplichte bijdrage aan het onderhoudsfonds wettelijk geregeld wordt.

Samen met Remi Poppe heb ik schriftelijke vragen gesteld aan minister Vogelaar over het achterstallig onderoud.

SV achterstallig onderhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: