Wandelen in je achtertuin

Ik woon in Utrecht-Lunetten, dus Houten en Culemborg liggen bij mij om de hoek. Bij een rondje op de racefiets heb ik ieder binnenweggetje in dat gebied al 100 keer gefietst. Maar te voet krijg je letterlijk een inkijkje in de binnenkant van dit poldergebied, dat vroeger een belangrijke schakel vormde in de Hollandse Waterlinie. Ik liep de NS wandeling van Houten Castellum naar Culemborg (17km).

de wandeling voert door een waterrijk gebied
De Schalkwijkse Wetering zorgt ervoor dat iedereen droge voeten houdt in de polder. Je kan kano’s huren in het nabijgelegen fort
Het Verdronken Bos
De kerktoren van Schalkwijk duikt bijna de hele wandeling op in je ooghoeken
Het inundatiekanaal werd vroeger gebruikt om het gebied onder water te zetten bij dreiging van oorlog
Het Werk aan de Korte Uitweg was samen met Fort Honswijk een schakel in de verdediging van de Noordelijke Lek oever. Nu is het een natuurkampeerterrein met horecavoorziening
In de zomer loopt de wandeling vanaf fort Honswijk door de uiterwaarden van de Lek. De Lekdijk zelf is in de weekends helaas vergeven van de motoren en cabrio’s
Het Liniepontje is een schakel in zowel de fiets- als de wandelroutes langs de Hollandse Waterlinie. Het pendelt ’s zomers op en neer tussen Fort Everdingen, Werk aan het Spoel en Werk aan de Groeneweg.
De spoordijk bij Culemborg. Het spoortraject Utrecht-Den Bosch kruist de Lek, Waal en Maas met schitterende uitzichten. Met 4 sprinters/uur vanuit Utrecht en 4/2 vanuit Den Bosch is deze NS-wandeling prima bereikbaar.

Voor degenen die wat minder ver willen lopen of méér tijd willen steken in het bekijken van het werelderfgoed van de Hollandse Waterlinie: je kan vanuit Culemborg ook een rondje lopen via het Werk aan het Spoel, Fort Everdingen, Fort Honswijk, Werk aan de Korte Uitweg, Lunet aan de Snel en Werk aan de Groeneweg. Check wel vooraf of het Liniepontje vaart, want dat heb je twee keer nodig nodig om de Lek over te steken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: