monumentale sociale huurwoningen bedreigd

Het Agnetapark in Delft. Het Schip, het Dageraadcomplex en Betondorp in Amsterdam. Kiefhoek, het Justus van Effencomplex en de Bergpolderflat in Rotterdam. De lijst van monumentale huurwoningcomplexen uit de 19e en 20e eeuw is ellenlang. Gebouwd door mensen met idealen. En helaas straks -of nu al- niet meer beschikbaar voor de oorspronkelijke doelgroep. Met dank aan Paars met de Bijbel.


huurhuizen van de David Evekink stichting in Zutphen, kort na de bouw. Hoe de bewoners daarvóór woonden kan je lezen in het schitterende boek Koninkrijk vol sloppen van Auke van der Woud

Onlangs stelde ik schriftelijke vragen aan minister Blok naar aanleiding van de noodsignalen van twee beheerders van monumentale sociale huurcomplexen, de David Evekink stichting in Zutphen en coöperatieve woningbouwvereniging Daal en Berg in Den Haag.

De verhuurderheffing van Stef Blok -tot stand gekomen door steun van VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP- is een enorme aanslag op de investeringsruimte van sociale verhuurders. Ze moeten dus beknibbelen op onderhoud en renovatie van hun bezit om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen, óf de huren extra verhogen, of een combinatie van beide.

Voor verhuurders in de sociale sector met monumentaal bezit is het probleem nog groter: onderhoud en renovatie zijn duurder dan normaal en de verhuurderheffing die ze moeten ophoesten is ook hoger. Hij is namelijk gebaseerd op de WOZ-waarde van de woningen en monumentale woningen worden -of ze nu sociaal verhuurd worden of niet- hoger getaxeerd.

Zo dreigen de prachtige complexen die door mensen met idealen gebouwd zijn voor huurders met een kleine beurs straks alleen nog betaalbaar te zijn voor VVD- en D66-yuppen. Met dank aan de PvdA.

Lees hier mijn schriftelijke vragen: VH 20140125 SV verhuurderheffing monumentale woningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: