Energiespecial Kassa

VARA’s Kassa zond vanavond een energie-special uit, over onder meer: de kosten van stadsverwarming; opbouw van de energierekening; de verhoging van vastrecht; overstappen van energieleverancier. Ik leverde een bijdrage aan het onderdeel over vastrecht, naar aanleiding van mijn herhaaldelijke schriftelijke vragen aan minister Kamp.

Medewerkers van de Autoriteit Consument en Markt, EnergieNederland (=branchevereniging energiebedrijven) en een prijsvergelijker mochten aan tafel reageren op reportages en vragen van luisteraars.

De uitzending gaf een mooi inkijkje in de geneugten van het overstappen naar een andere energieleverancier. Overstappers worden gelokt met een eenmalige premie en instaptarieven, die na een jaar vervallen. Daarna wordt je uiteraard weer uitgeklopt. Omdat de zittenblijvers steeds meer het gevoel krijgen dat ze getild worden is er nu het nieuwe lokkertje dat je juist een premie krijgt als je blijft zitten bij dezelfde leverancier. Dan moet je wel opnieuw aanmelden bij dezelfde leverancier, anders betaal je pas ècht de hoofdprijs.

Kan u het nog volgen? Mijn conclusie is dat het overstapcircus alleen iets oplevert als je ieder jaar opnieuw de kerstdagen reserveert voor het doorspitten van aanbiedingen. Vertrouw niet teveel op vergelijkingssites, want die leven in veel gevallen van provisies en de aanbiedingen van dezelfde leverancier kunnen per vergelijkingssite verschillen. O ja, en dan dit: wat kost deze krankzinnige onzin aan advertentiekosten en andere marketinguitgaven, die vroeger door dat suffe nutsbedrijf nooit gemaakt werden? En wie betaalt dat denkt u?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: