Onderzoek nieuwe zuiveringstarieven “grootverbruikers” voor de zomer afgerond

Ik stelde onlangs schriftelijke vragen over het project modernisering zuiveringsheffing. Dat project heeft betrekking op grotere industriële lozers van afvalwater. De meesten van hen zijn op dit moment aangesloten op een publieke zuiveringsinstallatie van een waterschap, anderen hebben een eigen installatie. De afkoppeling van grote afvalwaterstromen kan grote gevolgen hebben voor het zuiveringstarief van de achterblijvende (gebonden) kleinverbruikers en leiden tot kapitaalvernietiging bij publieke installaties. Alle reden voor waakzaamheid.

De minister meldt vandaag dat het project naar verwachting voor de zomer wordt afgerond. Het onderzoek wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgevoerd door Royal Haskoning DHV. In de begeleidingscommissie zitten naast medewerkers van IenM en een aantal waterschappen, vertegenwoordigers van bedrijven waar het anti-afhaak- vraagstuk een rol speelt. Verkend wordt hoe een nieuwe zuiveringsheffing voor bedrijven eruit zou kunnen zien. Het betreft een vrij technisch inhoudelijk onderzoek. Als er kansrijke optie(s) uit het onderzoek naar voren komen, zal dit met organisaties van kleingebruikers worden besproken.

Ik denk dat de Kamer de uitkomsten van het onderzoek zorgvuldig moet bespreken. Je kan niet zeggen dat afkoppelen per definitie slecht uitpakt voor het milieu of de achterblijvende gebonden gebruikers, maar de kans op dergelijke effecten is wel substantieel. Ook dienen private installaties te voldoen aan exact dezelfde kwaliteits- en transparantie-eisen. Of dat nu het geval is waag ik te betwijfelen.

Lees hier de volledige antwoorden op mijn schriftelijke vragen: WATER 20140130 ANTW afkoppelen afvalwaterzuivering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: