Het zal je huis maar wezen

De Groningers zijn het meer dan beu dat ze op een aardgasbel wonen die de staat der Nederlanden, Shell en Esso een slordige €12 miljard per jaar oplevert, terwijl zij zelf te maken hebben met sluitende bedrijven, wegzakkende woningen en een bezuinigende overheid. Gisteren belegde de vaste kamercommissie voor Economische Zaken voor de eerste keer in de (mijn) historie een hoorzitting op locatie: in het Groningse provinciehuis. En vooraf gingen we bij een aantal bewoners met “aardgasschade” kijken.


bij deze boerderij in Zuidwolde (gemeente Bedum) is het metselwerk boven de rollaag versterkt door het infrezen van roestvrijstalen stalen staven (“wokkels”) in de langsvoegen


de achterzijde van dezelfde boerderij in Zuidwolde; metselwerk dat vernieuwd is na een eerdere aardbeving is opnieuw gescheurd


een deel van de bewoners in het gebied wil weg, maar de meeste mensen zijn gehecht aan hun omgeving en willen gewoon dat de NAM zijn rotzooi opruimt. geef ze eens ongelijk.


deze arbeiderswoning in Lageland is in 1997 gekocht door de huidige bewoner; toen zat er nog geen centimeter speling tussen de plint en de vloer, nu 3 centimeter; de woning zakt asymetrisch weg, waardoor de draagconstructie vervormd wordt.


de vloer van de badkamer is getransformeerd tot een mosaiek


de scheidingswand naast de trap, je kan blijven smeren


de boerderij Randelweer in Eenum, rijksmonument; hoe zou jij je voelen als je dagelijks tussen de stutten door naar je voordeur moet lopen?


deze boerderij werd al beschadigd bij een aardbeving in 2009; de schoorstenen kwamen los te staan en werden verwijderd; ze zijn nog steeds niet vervangen


het doet pijn aan je ogen en je hart als je het cultureel erfgoed van het gebied ziet wegkwijnen

Mijn hoofdconclusie na de hoorzitting in het provinciehuis: laten we snel beginnen met het herstel van de schade aan de gebouwen, in combinatie met versterking van de fundering en de constructie (preventie). Ook het versterken van de waterkeringen in het gebied moet wat mij betreft morgen beginnen. Natuurlijk blijven er dan nog een aantal discussiepunten over, maar de Groningers hebben er recht op de solidariteit van de rest van Nederland.

Een ander cruciaal punt is de versterking van de economie in de regio. Ik ben er groot voorstander van om aan te sluiten bij de sterke punten die er al zijn. Het chemiecluster Delfzijl is bijvoorbeeld een schoolvoorbeeld van een geïntegreerd bedrijventerrein, waar de verschillende fabrieken gebruik maken van elkaars half- en restproducten, waardoor de totale productie aan de top staat qua grondstofefficiency. De rijksoverheid zou met een actief industriebeleid moeten bevorderen dat de grondstof- en energieefficiency verder verbeterd wordt, bijvoorbeeld door de warmtekrachtcentrale Delesto te renoveren. Dat is goed voor het milieu, de werkgelegenheid en de economische structuurversterking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: