korting nettarieven energie-intensieve industrie

Vanmiddag om 17u sluit de schriftelijke inbreng voor het wetsvoorstel Wijziging Elektriciteitswet 1998 ivm volumecorrectie nettarieven energie-intensieve industrie. Het kabinet wil de nettarieven voor de 30 super-grootverbruikers met €21 miljoen verlagen. Daarvoor worden inhoudelijke argumenten aangevoerd. Snijden die hout?


de directe aanleiding voor het wetsvoorstel: het dreigende faillissement van Aldel

Om met de deur in huis te vallen: daar ben ik nog niet van overtuigd. Wat mij betreft zijn de nettarieven kostengeoriënteerd, op basis van het principe “de veroorzaker betaalt”. De aanleiding voor het wetsvoorstel is een vergelijkbare actie van de Duitse regering, waardoor de concurrentiepositie van de Nederlandse grootverbruikers is ondermijnd. Het zou dan meer voor de hand liggen om hooguit een tijdelijke regeling door te voeren om concurrentievervalsing aan te pakken, en tegelijkertijd binnen de EU de neerwaardse spiraal van impliciete energiesubsidies te stoppen. De oneerlijke concurrentie van buiten de EU kan aan de grens worden afgerekend via een carbon border tax adjustment.

Wat mij betreft doet de Nederlandse regering er alles aan om de belangrijke basisindustrieën voor ons land te behouden. Maar dan wel op een manier die leidt tot een structurele versterking van hun economische structuur, in plaats van door hap snap beleid. Onze energie intensieve industrie moet internationaal overleven door aan de top te staan qua energie efficiency en productiekwaliteit. Maatregelen tegen oneerlijke concurrentie op de korte termijn moeten niet strijdig zijn met die lange termijn doelstellingen. Daar zit mijn scepsis inzake dit wetsvoorstel.

Lees hier mijn schriftelijk inbreng bij het wetsvoorstel: EZ 20131112 SI 33777 DEF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: