hoofdlijnendebat energieakkoord

Vier minuten. Dat is je spreektijd in eerste termijn bij het hoofdlijnendebat over het SER energieakkoord. Een akkoord waar bijna een jaar over onderhandeld is. Onmogelijk? Je moet het ermee doen. Lees hier mijn inbreng bij het debat op 2 oktober, inclusief interrupties en antwoorden van de ministers Kamp en Blok.


sorry mensen, dit gaat nog ff duren in Gidsland Nederland

In juli was ik nog zeer kritisch over het tussenproduct akkoord op hoofdlijnen. Het eindproduct beoordeel ik per saldo positief, al moet ik toegeven dat het glas bijna net zo vol als leeg is. Maar het gegeven dat 40 maatschappelijke partijen hun handtekeningen onder het akkoord gezet hebben en zelfs nog verder wilden gaan dan waartoe het kabinet bereid woog uiteindelijk het zwaarst.

In mijn eerste termijn heb ik gewezen op de rol van het kabinet tijdens de onderhandelingen, die kort samengevat kan worden als: hindermacht. Daar stond aan de creditzijde van de rijksoverheid weinig tegenover: geen heldere normering/wetgeving om de gemaakte afspraken te concretiseren en geen fiscale vergroening op basis van het beginsel ‘de vervuiler betaalt’ om de rentabiliteit van de noodzakelijke investeringen te verhogen en maatschappelijk onwenselijk gedrag te ontmoedigen.

Lees hier mijn inbreng in eerste en tweede termijn en de antwoorden op mijn vragen en reactie op mijn moties: ENK 20131002 VER stenogram hoofdlijnendebat SERenergieakkoord

De ruimte voor interrupties was bijna net zo beperkt als de spreektijd. Maar er viel toch nog wel wat te bakkeleien.

Met Renè Leegte (VVD) bijvoorbeeld, over zijn stelling dat windmolens op subsidie draaien: ENK 20131002 VER hoofdlijnendebat SERenergieakkoord intLeegte

En met Reinette Klever (PVV), die vindt dat iedereen gek is, behalve de PVV: ENK 20131002 VER hoofdlijnendebat SERenergieakkoord intKlever

Per saldo vind ik de winst van het debat dat Kamp bereid is om de beleidsregels voor de bemoeienis met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met afspraken in het publiek belang (zoals het Energieakkoord) aan te passen. Ook Kamp vindt dat de ACM zich moet bezig houden met kartelpraktijken, niet met het frustreren van afspraken tussen producenten/consumenten of werkgevers/werknemers. Of de nieuwe beleidsregels het probleem ècht oplossen zal overigens nog moeten blijken als Kamp -waarschijnlijk eind 2013- de nieuwe regels publiceert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: