Citaat van de dag

‘Indirect worden de huurders van sociale huurwoningen getroffen, doordat de verhuurderheffing wordt opgebracht door hogere huren. Door de reductie van de overdrachts-belasting hebben mobiele eigenaren een meevaller van €1,2 miljard per jaar. Van eigendomsneutraliteit is geen sprake. De verschillen tussen huren en kopen worden vergroot, evenals de verschillen tussen huurders in de gereguleerde (wel verhuurdersheffing) en die in de vrije sector (geen verhuurdersheffing), respectievelijk de verschillen tussen bestaande en nieuwe hypotheekgevers.’

(Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Technische Universiteit Delft in Economisch Statistische Berichten 2013/9)

Priemus pleit in zijn artikel “woningmarkthervorming in breder perspectief” voor een update van het advies Naar een integrale hervorming van de woningmarkt (2010) van de SER-commissie Sociaal-Economische Deskundigen. Die commissie ging onder meer uit van eigendomsneutrale inkomensondersteuning voor het wonen, ter vervanging van de huurtoeslag en de hypotheekrenteaftrek. Die filosofie werd later ook overgenomen in Wonen 4.0 , van Aedes, Woonbond, Vereniging Eigen Huis en NVM. Hoewel er in de uitwerking van het principe nog heel wat voetangels en klemmen zullen opduiken onderschrijf ik deze oplossingsrichting van harte.

Het Woonakkoord verergert de problemen die het beoogt op te lossen. En passant wordt een extra aanslag gepleegd op de bouwsector op een moment dat die diep in het rood zit. Dat moet je niet willen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: