Blok: inflatiecijfer tbv huurverhoging klopt

De kritiek van de Woonbond op het inflatiecijfer tbv de huurverhogingen snijdt geen hout, vindt minister Stef Blok in antwoord op schriftelijke vragen van de leden Monasch en Groot. “Het CBS volgt een Europese berekeningsmethode, dus niets aan de hand.” Maar Blok gaat voorbij aan de hamvraag: is het berekende inflatiecijfer maatgevend voor de kostenontwikkeling bij de corporaties?

Het antwoord op die vraag is “ja” als je kijkt naar de feitelijke kostenontwikkeling: die ligt voor de corporatiesector als geheel al jaren boven het inflatiecijfer. Verontrustend ver boven het inflatiecijfer als je het mij vraagt, al zijn er ook corporaties die zeer kostenbewust opereren, zoals SWA. Laten we niet iedereen op één hoop gooien.

Als je de kostenontwikkeling meer analytisch benadert zou je verwachten dat die bij corporaties op dit moment onder het inflatiecijfer ligt. De hele bouwwereld smeekt om werk, zowel nieuwbouw, renovatie als onderhoudswerk zijn een stuk goedkoper dan vijf jaar geleden. Dat zou je terug moeten zien in de exploitatierekening van de corporaties. De recente studie van Rijksuniversiteit Groningen naar de bedrijfskosten van corporaties laat zien dat daar ook nog aardig wat te halen valt zonder te snijden in kwaliteit. Dan zou de huurverhoging (waar de “inflatie”component een belangrijk onderdeel van is) omlaag kunnen.

Zou kunnen, mits minister Blok niet namens het VVD-PvdA-kabinet €1,7 miljard/jaar aan verhuurderheffing gaat ophalen bij de corporaties. Dat kunnen ze alleen maar ophoesten als de huren maximaal stijgen. En dan komt een extra hoge “inflatie” aardig van pas.

Lees hier de antwoorden van minister Blok op de schriftelijke vragen van Monasch/Groot: VH 20130916 ANTW huurontwikkeling-inflatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: