systeemcrash inkomensafhankelijk huurbeleid

De inkomensgegevens die de verhuurders moeten gebruiken om de inkomensafhankelijke huurverhoging te berekenen deugen niet. Corporaties die meerdere keren voor hetzelfde woningbestand de gegevens opvroegen kregen van de Belastingdienst keer op keer afwijkende gegevens, waarbij in sommige gevallen tientallen procenten van de opgaven verschilden. Volgens de Belastingdienst waren de grootste afwijkingen het gevolg van een “systeemcrash”. Volgens mij is het beleid van de inkomensafhankelijke huurverhogingen zelf gecrasht.


Het is duidelijk dat door de onbetrouwbaarheid van de inkomensgegevens de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid van de huurders in het geding is. Iedereen die méér dan 4% huurverhoging (dat is -erg genoeg- in 2013 het basispercentage) aangezegd krijgt, zou daarom sowieso bezwaar moeten maken tegen de huurverhoging. Verhuurders kiezen er immers massaal voor om huurders waarvoor ze van de Belastingdienst de melding “inkomen onbekend” of “adres onbekend” terug krijgen dan maar de standaardverhoging van 4% te geven. Dat betekent dat twee huurders die naast elkaar wonen in een identieke woning en met een gelijk verzamelinkomen ongelijk behandeld worden als de Belastingdienst voor een van beide een foutmelding heeft teruggeleverd heeft.

Ook is het voor huurders zaak om zeer goed na te kijken of de inkomenscategorie waarin ze zijn ingedeeld klopt, en bij een fout direct bezwaar te maken bij de Belastingdienst tegen de vastgestelde inkomenscategorie, en uiteraard ook bij de verhuurder – en zo nodig ook bij de huurcommissie – tegen de aangezegde huurverhoging.

Inmiddels wordt duidelijk dat het door het VVD-PvdA-kabinet Rutte bedachte inkomensafhankelijke huurbeleid niet alleen onrechtvaardig, maar ook ondoordacht en ultra-bureaucratisch is. Dit kabinet dat beweert te strijden tegen de paarse krokodil zadelt met name de woningcorporaties op met extra administratieve kosten van tientallen miljoenen per jaar, en de huurders met de noodzaak om bezwaar te maken tegen volslagen onzorgvuldig tot stand gekomen aanzeggingen voor de huurverhogingen. De blaam daarvoor treft niet de woningcorporaties en de Belastingdienst, maar minister van wonen Stef Blok. En met hem de coalitiepartijen VVD en PvdA, die ziende blind en horende doof zijn.

Lees hier mij schriftelijke vragen over de puinhoop bij de uitvoering van het huurbeleid door de Belastingdienst.
vragen:VH 20130417 SV Belastingdienst huurverhoging v2
bijlage:VH 20130417 SV Belastingdienst huurverhoging bijlage v2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: