Liberaliseren die hap

(neo)liberalen houden van liberaliseren, dat zal niet verbazen. Volgens minister Stef Blok zijn er tè veel goedkope huurwoningen, wat beleggers ontmoedigt om te investeren in dure huurwoningen. De oplossingsrichting: “Van de totale gereguleerd huurwoningvoorraad (2,6 mln. woningen) is ruim 1 mln. woningen van zodanig hoge kwaliteit dat ze in beginsel geliberaliseerd kunnen worden.”

Pikant is dat de brief van Blok geschreven is naar aanleiding van de motie Monasch-Visser, die vraagt om een uitbreiding van het aanbod in het geliberaliseerde segment. Als je de uitkomsten van Woon2012 leest blijkt dat het woningaanbod in het dure en geliberaliseerde huursegment de afgelopen jaren al pijlsnel gestegen is. Maar klaarblijkelijk gaat het nog niet snel genoeg.

Volgens mij bestaan die woningen met een “zodanig hoge kwaliteit” dat ze in beginsel geliberaliseerd kunnen worden uit (vrijwel) alle nieuwbouwwoningen in de sociale huur, vrijwel alle eengezinswoningen en een groot deel van de sociale huurwoningen voor mensen met een zorgbehoefte. Dat roept de vraagt op waar die mensen straks terecht moeten, nadat de corporaties hun kwalitatief hoogstaande aanbod in de relevante woningtypen geliberaliseerd hebben. Misschien zou mijn sociaal-democratische collega Jacques Monasch zich die vraag ook eens moet stellen. Voorafgaand daaraan heb ik de vraag voorgelegd aan minister Blok.

Lees hier mijn schriftelijke vragen aan minister Blok: VH 20130414 SV liberalisering gereguleerde huurvoorraad

Lees hier de brief van minister Blok over de motie Monasch-Visser: VH 20140411 BRF geliberaliseerde huurvoorraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: