Vertrouwensdebat Blok

Geen motie van wantrouwen. Want minister Blok èn het ministerie van BZK kenden het ASRE-rapport, dat ze mede financierden en waarvoor hen in november 2012 expliciet gevraagd werd of ze bezwaar hadden tegen publicatie, pas sinds afgelopen weekend. En hoewel de minister over de kwestie gisteren en eergisteren twee brieven stuurde aan de Kamer kwam deze aap pas een minuut voor het eind van zijn termijn uit de mouw.

In de parlementaire mores geldt dat je een minister vertrouwt tot het tegendeel wordt uitgesproken. Wat mij betreft zou een motie van wantrouwen op zijn plaats geweest zijn als Blok persoonlijk het ASRE-rapport kende voor het debat over de inkomensafhankelijke huurverhogingen. Als alleen zijn ambtenaren het rapport kenden zou ik mijn conclusie hebben laten afhangen van de loop van het debat.

Maar de verklaring waarmee Blok uiteindelijk op de proppen kwamen is zowel uiterst onwaarschijnlijk als -op dit moment- niet te weerleggen. Toen directeur Johan Conijn van ASRE op 29 november 2012 schriftelijk informeerde of het ministerie geen bezwaar had tegen de publicatie van een geactualiseerde versie van het niet gepubliceerde, mede door het ministerie gefinancierde rapport, zou de verantwoordelijk ambtenaar zonder dat dit rapport beschikbaar was toestemming gegeven hebben voor publicatie. Waarschijnlijk is dat dan de eerste keer in de ambtelijke historie. Mijn ervaring is dat onderzoekers die vragen of je geen bezwaar hebt tegen publicatie van een rapport het concept meesturen. En als ze dat vergeten zijn vraagt het ministerie dat concept op voordat ze laten weten geen bezwaar te hebben tegen publicatie.

Niet dus.

Grappig is overigens dat collega’s Jacques Monasch (PvdA) en Barbara Visser (VVD) beweerden het rapport al lang te kennen bij het debat over de inkomensafhankelijke huurverhogingen. Klaarblijkelijk zijn ze helderziend, want het rapport werd pas afgelopen vrijdag online gezet voor derden.

Lees hier het stenogram van het debat:VH 20130228 VER vertrouwensdebat Blok rapport ASRE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: