Huuralarm aan de Vecht

Bert van Rossum
Directeur Bert van Rossum van woningbouwvereniging Vecht & Omstreken heeft persoonlijk de petitie Huuralarm van de Woonbond getekend, als blijk van grote afkeer van de plannen van minister Blok. Volgens van Rossum kunnen zijn huurders de groteske huurverhogingen die onderdeel zijn van die plannen niet betalen.

Ik sprak Van Rossum afgelopen maandag in zijn kantoor in Breukelen. V&O is een corporatie in het landelijk gebied van de Vechtstreek, met een bezit van 2.100 woningen. De binding met de huurders staat bij deze vereniging -jawel: vereniging!- hoog in het vaandel. Bij de laatste visitatie in 2011 kregen Van Rossum en zijn medewerkers een rapportcijfer 7,8.

Behalve van het beleid als zodanig wordt Van Rossum ook doodmoe van de bureaucratie die samenhangt met dat beleid. Sinds de formatie (en de daarin opgenomen verhuurderheffing) moet hij nu voor de vijfde keer de gevolgen van het voorgenomen beleid laten doorrekenen in opdracht van Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Dat gaat altijd in de vorm van een ultimatum, waarbij de kleinere corporaties harder worden aangepakt dat de grote: ‘Ik moet op 1 februari mijn huiswerk inleveren, terwijl de grote corporaties waar de problemen zich concentreren tot 1 april krijgen.’

V&O doet tot op heden aardig wat op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van zijn woningvoorraad. Afgelopen jaar zijn bv. bij een renovatie/groot onderhoudsproject van 106 woningen de daken/gevels geïsoleerd, waarbij de labelwaarde verbeterde van E naar C. Daarbij hoefden de zittende huurders geen huurverhoging te betalen. Waarschijnlijk zullen de investeringen in woningverbetering op een laag pitje gezet moeten worden als de verhuurderheffing door gaat, omdat de corporatie prioriteit geeft aan het betaalbaar houden van de huren, dus de geboden ruimte voor extra huurverhogingen niet wil benutten.

Ook zal het nog lastiger worden om nieuwbouw te plegen in dorpen als Loenen en Vreeland, waar het aanbod aan betaalbare huur tussen de zee van dure koop toch al zeer beperkt is. Van Rossum hoopt dan ook dat de verhuurderheffing zo snel mogelijk van tafel gaat. En als er dan ook nog het mes gezet wordt in de toezichtsbureaucratie is hij weer een gelukkig mens.

Zie ook: dossier verhuurderheffing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: