doorrekening CFV huurbeleid-verhuurderheffing Rutte-II: dodelijk!

Zo juist heeft het kabinet na veel getalm de doorrekening van de effecten van het regeerakkoord voor de huurmarkt vrijgegeven. De conclusie bevestigt het eerdere beeld uit de doorrekening door Ortec: dit beleid gaat ervoor zorgen dat op korte termijn corporaties bij bosjes gaan omvallen en dat de andere niets meer kunnen bouwen. Dat betekent het einde van de sociale huursector, die honderddertig jaar geleden ontstaan is uit initiatieven van bevlogen sociaal-democraten en liberalen. Shame!


Jan van der Moolen, directeur Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (foto: Corporatiegids)

Ruim een week geleden publiceerde woningmarkt adviesbureau Ortec de doorrekening van het huurbeleid en de verhuurderheffingen uit het regeerakkoord Rutte-II. De conclusie was kort samengevat: de woningcorporaties komen binnen drie jaar in zodanige financiële problemen, dat hun voortbestaan bedreigd wordt. De enige manier om te overleven is dat ze de huren van alle vrijkomende woningen voortaan verhogen tot het wettelijk maximum en hun investeringen in nieuwbouw (2011: 30.000 woningen, meer dan de helft van de totale productie) terugbrengen tot nul.

Toen Emile Roemer tijdens de algemene beschouwingen over de regeringsverklaring premier Rutte aansprak op dit desastreuze effect voor de woningmarkt en de bouwsector reageerde deze laconiek: “Het rapport van Ortec is betaald door Aedes, de vereniging van de woningcorporaties, dus lobby. Daar krijgen we wekelijks stapels van op ons bureau, ik lig daar niet wakker van.” Daarop vroeg Roemer om een contra-expertise van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting, een zelfstandig bestuursorgaan dat namens de minister van wonen toezicht houdt op de financiële handel en wandel van de woningcorporaties. Uiteindelijk moest Rutte toezeggen dat het CFV-rapport voor de eindstemmingen over het wetsvoorstel verhuurderheffing -vanmiddag om drie uur- naar de Kamer zou worden gestuurd.

Om drie uur lag het rapport er nog steeds niet, terwijl ik zeker wist dat het CFV het wel degelijk naar de minister gestuurd had. Daarop heb ik uitstel van de stemmingen gevraagd. Hoewel PvdA en VVD aanvankelijk, tegen de wens van alle andere fracties, de stemmingen wilden doordrukken ging de PvdA uiteindelijk akkoord met uitstel voor één dag.

Inmiddels snap ik bijzonder goed waarom Rutte en Blok de stemmingen over het wetsvoorstel achter de rug wilden hebben vóór het rapport van het CFV op tafel lag. Dat bevestigt in essentie de conclusies van Ortec:
– de vermogens van de woningcorporaties lopen in korte tijd met €17 miljard terug
– 110 corporaties, samen goed voor 1,2 miljoen huurwoningen, zitten op zwart zaad, waardoor ze niets meer kunnen investeren
– 41 corporaties krijgen een negatieve solvabiliteit; in gewoon Nederlands: ze gaan op de fles.

Ik ga op grond van de conclusies van het CFV rapport morgen om heropening van het debat over de wet verhuurderheffing vragen. Ik ben benieuwd of VVD en PvdA nog het lef hebben om dat tegen te houden!

Lees hier het rapport van CFV: VH 20121120 RAP CFV verhuurderheffing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: