Industriebeleid

Tijdens het -verder tamelijk droevig stemmende- debat over de regeringsverklaring zei Diederik Samsom iets waar ik het hardgrondig mee eens ben: we moeten in Nederland inzetten op versterking -en verduurzaming- van de maakindustrie.
Maar ik moest ook direct terugdenken aan het voorjaar van 2006 toen PvdA, GroenLinks en SP samen een tweederde meerderheid haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. En de PvdA de SP vervolgens uit de collegeonderhandelingen gooide, omdat we pleitten voor méér aandacht voor industrie- en MKB-beleid, ten koste van de commerciële dienstverlening.


de nieuwe werkelijkheid ná 12 september.

(uit: SPandoek 4/2006, lokaal nieuws SP afdeling Utrecht, april 2006)

De PvdA gaat in Utrecht voor een college met GroenLinks, CDA en Christenunie. SP-fractievoorzitter Paulus Jansen vindt het jammer dat de PvdA de roep van de kiezer om een progressief gemeentebestuur niet op waarde geschat heeft: ‘Zo’n college zou een èchte koerswijziging hebben kunnen inzetten, terwijl nu hooguit een accent verschoven wordt.’

Het lijkt erop dat vooral de sociaal-economische ideeën van de SP de PvdA afgeschrikt hebben. De SP is er voorstander van om de Utrechtse economie minder afhankelijk te maken van de commerciële dienstverlening en méér in te zetten op moderne industrie en MKB. Dat is goed voor de lokale werkgelegenheid, terwijl de commerciële dienstverlening en het extra aanjagen van de kantoorontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat inmiddels dagelijks 112.000 inkomende pendelaars naar Utrecht reizen, met als belangrijkste effecten: een enorme druk op het wegennet in en rond de stad en een ernstig overspannen woningmarkt.

Jansen vindt het opmerkelijk dat de PvdA dit punt gebruikt om te kiezen voor het CDA: ‘In het PvdA verkiezingsprogramma staat óók dat er meer aandacht nodig is voor industrie en MKB en dat er meer banen gecreëerd moeten worden op MBO-niveau en lager.’ De SP zal nu met vijf raadsleden versterkt de oppositie in gaan, iets waarop Jansen zich nu al verheugt: ‘De SP heeft in het verleden aangetoond dat we echte volksvertegenwoordigers leveren, die een goede koppeling kunnen leggen tussen de gemeenteraad en de mensen op straat. Daar gaan we de komende jaren keihard mee door!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: