Spies: leegstand corporatiewoningen geen probleem

Minister Spies vindt een leegstand van 77.000 sociale huurwoningen, 3% van de voorraad en ongeveer drie keer de hoeveelheid sociale huurwoningen die corporaties jaarlijks bijbouwen, geen probleem. Daar zakt toch je broek van af?

Spies doet haar uitspraak in reactie op schriftelijke vragen die ik onlangs samen met Sadet Karabulut aan haar stelde. Volgens Spies is 3% leegstand normaal bij de gebruikelijke bedrijfsvoering van woningcorporaties. Nu loop ik al wat langer mee en kan me nog heel goed de tijd herinneren dat de leegstand van corporatiewoningen rond de 0,6-0,7% schommelde.

De dramatische stijging van de leegstand wordt volgens mijn observatie voornamelijk veroorzaakt door de verkoop en huurliberalisatie bij corporatiebezit. Als je voor een woning die tot voor kort €450 huur deed nu €1.400 per maand wil vangen, zoals woningcorporatie Eigen Haard in Amstelveen, loopt de leegstand op. Om dat te voorspellen hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Spies wil haar vingers niet branden aan dit asociaal beleid van een aantal corporaties en verstopt zich in haar antwoorden op het ontbreken van statistische gegevens over de precieze oorzaken van de leegstand en de verschillen tussen corporaties. Dat is voor een minister van volkshuisvesting – ook al is dat tegenwoordig een bijbaantje voor de minister van Binnenlandse Zaken- is dat een laakbare opstelling. Ik wil dan ook zo snel mogelijk een debat over dit duikgedrag.

Lees hier de antwoorden op onze schriftelijke vragen: VH 20121002 ANTW SV Jansen-Karabulut leegstand huurwoningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: