Basisscholieren goed thuis in de politiek

De leerlingen va de groepen 5, 6 en 7 van basisschool De Klim in Utrecht/Lunetten zijn al opmerkelijk goed thuis in de Haagse politiek. En ze hebben ook al ideeën waar we in Den Haag méér en minder geld aan moeten uitgeven. Ik gaf gisterochtend in drie klassen een les over mijn werk als kamerlid.

In twee van de drie klassen was afgelopen weken veel aandacht besteed aan de verkiezingen. Bijna iedereen kende de uitslag en wist dat VVD en PvdA als grote winnaars onderhandelen over een nieuwe coalitie. De ideologische verschillen tussen beide partijen stonden de kinderen wat minder helder voor ogen. Om eerlijk te zijn: na de afgelopen twee weken heb ik daar ook steeds meer moeite mee.

In de verkiezingsperiode mochten de leerlingen ook eigen partijen oprichten, een programma schrijven en campagne voeren. De glorieuze winnaar PVI -de partij voor iedereen- was gebaseerd op een handig marketing concept, dat aansluit bij de door sommigen gesignaleerde trek naar het midden. Hun programma bood voor elk wat wils, waardoor zowel de liefhebber van het zielige dier als degene die extra vrij wil hebben aan zijn trekken kwam. Dat trekt stemmen, daar kunnen we als professionals nog wat van opsteken.

Tijdens de lessen ontstond een levendige discussie over de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Als we het niet eerlijk vinden dat er in megastallen 15 kippen op een oppervlak ter grootte van een schooltafel gehouden worden, moeten we dan de minimum scharrelruimte per kip wettelijk aanscherpen? Of moeten we wat minder kip gaan eten? En als die kippen meer ruimte moeten krijgen, wie moet dat dan betalen: de overheid of de koper van de kip?

De meeste kinderen willen meer geld uitgeven aan onderwijs, banen voor mensen die geen werk hebben, natuur en dierenwelzijn. En voor het leger en de aanleg van autowegen mag wel wat minder budget worden uitgetrokken. Al zijn er gelukkig nog een paar grappenmakers die inzetten op extra zakgeld en subsidie voor pretparken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: