Coöperaties interessant alternatief voor corporaties

Vandaag begon ik aan een kort werkbezoek aan Berlijn, samen met een aantal andere woordvoerders wonen uit de Tweede Kamer, Aedes en de Vereniging Eigen Huis. De gepensioneerde directeur van het voormalige gemeentelijke woningbedrijf Hans Jörg Duvigneau gaf direct na onze aankomst een introductie van het Duitse huisvestingsbeleid.

Er zijn opmerkelijke verschillen tussen het Duitse huisvestingsbeleid en het Nederlandse, terwijl de omstandigheden in beide landen toch niet zo heel erg verschillen. De twee belangrijkste verschillen is de hogere bevolkingsdichtheid in Nederland (waardoor bouwgrond schaarser is) en de veel kleinere bevolkingsgroei in de afgelopen decennia, die inmiddels in grote delen van Duitsland is omgeslagen in krimp.
Toch blijft het opmerkelijk dat in Duitsland huren véél populairder is dan in Nederland: 60 om 40%.

Een ander interessant fenomeen is de woningcoöperatie, niet te verwarren met de Nederlandse woningcorporatie. Bij de coöperatie leggen de leden het kapitaal bij elkaar, waarmee woningen gebouwd kunnen worden die ze zelf vervolgens kunnen huren. Voor hun inleg ontvangen ze een rente van maximaal 4%. Als er meer winst gemaakt wordt moet de coöperatie dat herinvesteren in huisvesting. Het verschil met de Nederlandse situatie is dat de Duitse coöperaties een directe binding hebben met hun huurders/aandeelhouders. De keerzijde van de medaille is dat je al snel een paar duizend euro moet neertellen om lid/aandeelhouder te worden in een coöperatie, dat kunnen ook in Duitsland de mensen met de laagste inkomens zich niet permitteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: