De vooruitgang volgens Donner: de buurt-WC

Als een meerderheid van de Kamer er een stempel op zet, zal minister Donner per 1 januari 2012 een stukje sociale vernieuwing introduceren in het Bouwbesluit: de buurt-WC. Nu moet nog iedere woning een eigen toilet hebben. Straks is het toegestaan om dat toilet weg te laten en vijf woningen gebruik te maken van één gemeenschappelijk -niet afsluitbaar- toilet.


minister Donner trekt er hard aan om de bouwkosten in de sociale huursector te verlagen

Wellicht vraag je als je dit leest je af of dit realiteit of fictie is. Ik kon het zelf ook niet geloven en deed daarom vanmorgen tijdens het debat over het nieuwe Bouwbesluit navraag bij de minister. Zijn antwoord: het klopt.

Het is maar een van de hemeltergende staaltjes deregulering die het nieuwe Bouwbesluit bevat. Andere vondsten van Donner: het schrappen van de doorvalbeveiliging van ramen voor kinderen (“moeders moeten gewoon weer op hun kinderen letten”); het schrappen van geluidisolatie-eisen tussen ruimten binnen een woning (“we hebben toch geen geheimen voor elkaar”); het schrappen van de verplichting om een elektrische installatie, gasinstallatie en drinkwaterinstallatie aan te leggen in een nieuwe woning (“De afwezigheid van installaties kan onthaastend werken”).
Bij de motivaties tussen () heb ik een inschatting moeten maken van het gedachtengoed van de minister, hij kwam bij het debat nog niet aan een argumentatie toe.

Belangrijkste resultaat van het debat: er komt een nieuw debat in september, waar de Kamer nog veranderingen kan aanbrengen in het voorgestelde nieuwe Bouwbesluit. Die veranderingen worden dan via een zogenaamd veegbesluit tegelijk met het Bouwbesluit doorgevoerd. Er is dus nog hoop.

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: VH 20110630 AO Bouwbesluit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: