werkbezoek ProRail en NedTrain

Gisteren bracht ik met de leden van de tijdelijke commissie spoor een (in)werkbezoek aan ProRail en NedTrain. De commissie doet onderzoek naar de effectiviteit van de investeringen in spoorinfra in vergelijking met die in het buitenland.


midlife-renovatie van een koploper-intercityrijtuig in de werkplaats van NedTrain in Haarlem

’s morgens werd de commissie ontvangen bij Railinfra opleidingen in Amersfoort, waar we na een aantal inleidingen over de bedrijfsvoering en geldstromen bij Prorail ingewijd werden in de principes van ATB en ERTMS. Automatisch TreinBeinvloeding is het huidige beveiligingssysteem op het Nederlandse spoorwegnet, ingevoerd na de treinramp bij Harmelen in 1962. ERTMS is het beveiligingssysteem van de toekomst, gebaseerd op een Europese standaard. Een mooi concept, maar de weg erheen is bezaaid met valkuilen en financiele tegenvallers. Dat is een van de onderzoeksthema’s waar we de komende maanden extra aandacht aan besteden.


Roel Liemburg (Railinfra opleidingen) legt commissievoorzitter Attje Kuiken uit hoe beveiligingssysteem ATB werkt


NedTrain, doet met 3000 medewerkers in vier vestigingen en ruim dertig steunpunten vrijwel alle onderhoud van NS materieel

’s middags bezochten we de vestiging van NedTrain (100% NS dochter) in Haarlem. In die vestiging worden alle grote revisies van treinstellen uitgevoerd. Die worden na een jaar of 25 helemaal gestript en opnieuw ingericht, waarbij ook airco en internet wordt aangebracht. In de vernieuwde productiehallen is veel geinvesteerd in verhoging van de productiviteit. Zo wordt 40% bespaard op de montagetijd van de stoelen in rijtuigen, doordat de stoelen in de juiste opstelling voorgemonteerd per container worden aangevoerd.


rijtuigen van 90 ton worden door de fabriekshal verplaatst met luchtkussens

De commissie rapporteert eind december 2011 haar bevindingen aan de Kamer. Tot die tijd zal je weinig vernemen over onze discussies en (tussen)conclusies, want die zijn vertrouwelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: